Здраве

Здравното министерство взима спешни мерки за трансплантациите

След смъртта на 29-годишния Адриан Петков от Перник, който не дочака трансплантация на бял дроб, днес от Здравното министерство обявиха предстоящото създаване на донорска и на трансплантационна програма, които трябва да заработят до половин година, съобщи Дарик.

[ad id=“225664″]

Заради борбата с трафика на органи, от началото на годината над 115 държави в света са прекратили достъпа на външни пациенти до програмите за трансплантация, обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

По думите му, за да стане страната ни член на Евротрансплант и да има достъп до европейски клиники, трябва да достигнем нивото от 10 донора на 1 милион души годишно.

Според Пенков основната причина за ниския брой на трансплантациите у нас е отрицателното отношение на хората към донорството. На обратното мнение е доц. Ивелин Такоров от Военномедицинската академия, който днес обяви, че проблемът е изцяло организационен, а не в отношението на хората

От началото на годината у нас са направени едва 30 трансплантации – най-много, общо 16, са на бъбрек, 4 – на сърце, 10 – на черен дроб. Близо 1100 души чакат за трансплантация на един от трите вида органи, обясни новият директор на Агенцията по трансплантации д-р Михаил Христов. Според него, заради застоя в отношенията със страните от Евротрансплант, държавата ще предприеме алтернативна стъпка за белодробните трансплантации.
[ad id=“263680″]

Специалисти от чужбина идват и правят трансплантации в България, като по същото време се обучава и наш екип, каза д-р Христов.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Кои са четирите фактора за дълъг живот?

Изблиците на гняв могат да провокират инсулти...

17 минути ago

Жълт код за значителни валежи в осем области днес

Вижте къде ще вали най-много...

19 минути ago

Румънски джип се обърна по таван и спря в дърво

Жена е пострадала при катастрофата в Русе...

31 минути ago

Митничари разкриха контрабандно оборудване за яхти за 100 бона

Оборудването е разкрито в контейнери в Бургас...

2 часа ago
image0 (9K)