Здравното министерство с разяснения за трите вида COVID сертификата

Здравното министерство даде разяснения за трите варианта на цифровия Ковид сертификат на ЕС – за ваксинация, за преболедуване и за проведено изследване.

Те са утвърдени и у нас, съдържат специален QR код, чрез който оторизираните власти в държавите от ЕС могат да проверяват валидността му.

„Българските сертификати са съвместими със системите на другите държави от ЕС. По регламент цифровият зелен сертификат е безплатен“, уточняват от здравното ведомство.

„Със своя заповед министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров утвърди образците за Цифров COVID сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за извършена ваксинация срещу COVID-19. В заповедта, под формата на приложения, са посочени образците за  Цифрови COVID сертификати на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за завършена ваксинационна схема, за незавършена ваксинационна схема и за завършена смесена ваксинационна схема“, посочват от там.

Още по темата

7 сеп 2021 19:37

42

7 сеп 2021 13:15

28

„Сертификати  за извършена ваксинация срещу Ковид-19 се издават на всяко лице, което е било ваксинирано в държава членка на ЕС, независимо от броя на поставените дози. Броят на дозите се посочва в цифровия сертификат на ЕС за Ковид, за да се вижда ясно дали курсът на ваксинация е завършен.
Сертификатът се създава в електронния имунизационен регистър след вписване на извършената ваксинация и се предоставя по искане на лицето, получило ваксина срещу Ковид-19, от медицинския специалист, приложил ваксината, или от общопрактикуващия лекар“, обясняват още от МЗ.

Цифров сертификат може да бъде получен и за преболедуване от Ковид-19.

„Той е наличен само за преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с Ковид-19. Сертификатът е валиден от 15-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване за Ковид-19“, информират от Министерството на здравеопазването.

От там уточняват още, че лицата, които са с отрицателен резултат от проведено PCR изследване или от бърз антигенен тест за Ковид-19, също могат да получат Цифров Ковид сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за изследване за Ковид-19. Сертификатът е валиден до 72-рия час от датата на пробовземане при проведено PCR изследване и до 48-мия час от датата на пробовземане при проведен бърз антигенен тест за Ковид-19. При поискване сертификатът се предоставя на лицето от лабораторията, която е извършила изследването.

Всеки от трите цифрови Ковид сертификата на ЕС могат да бъдат свалени и в електронен формат от интернет страницата на Националната здравна информационна система.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)