„Зеленият пакт“ и Пеевски. Какво се вижда зад новото ръководство на ДПС

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и неговият заместник Йордан Цонев

Трима нови заместник-председатели на ДПС бяха избрани на онлайн заседание на Централния съвет на партията в понеделник. Това са депутатите Йордан Цонев и Халил Летифов, както и Станислав Анастасов, който беше министър на околната среда и водите в последните два месеца от правителството на Пламен Орешарски (БСП и ДПС) през 2014 г. Тримата вече са заместници на председателя на партията Мустафа Карадайъ.

Общо зам.-председателите на ДПС ще бъдат петима. Постовете си запазват кметът на Кърджали Хасан Азис и депутатът Ахмед Ахмедов. Янко Янков и Филиз Хюсменова вече няма да са заместници на Карадайъ, но остават част от т.нар. тясно ръководство на партията – Централното оперативно бюро.

Като заместник-председател Ахмед Ахмедов запазва ресора си „Организационен отдел“. Хасан Азис също ще продължи да отговаря за „Местно самоуправление“. Към задълженията му обаче се добавят и „Зелен пакт“ и “ Регионални съвети“. Йордан Цонев и Станислав Анастасов също имат ресор “Зелен пакт”.

I „Позеленяването“ на ДПС

Насочването на ДПС към „зеления пакт“ не е изненада. Тази посока беше обявена още на Националната конференция през декември, когато Карадайъ беше преизбран за председател. Тогава „зеленият пакт“ беше посочен като основен приоритет на ДПС както в следващите години, така и сега – непосредствено преди изборите за Народно събране, които трябва да се проведат в края на март.

„Зеленият пакт“ е планът на Европейския съюз до 2030 г. държавните членки да намалят емисиите на парникови газове с най-малко 55% спрямо нивата от 1990 г. До 2050 г. ЕС иска да постигне въглеродна неутралност.

Това е свързано и с много пари. За да даде възможност на всички страни да трансформират енергийния си сектор, ЕС разработва няколко механизма за финансиране.

         “ Средствата по линия
            на Фонда за справедлив
            преход за България възлизат
            на 1.178 млрд. евро.

Средствата по линия на Фонда за справедлив преход за България възлизат на 1.178 млрд. евро. Още финансиране се предвижда и от други проекти, включително и за селскостопанско развитие, така че сумата, която България би могла да получи, е няколко пъти по-висока.

Освен за „зеления пакт“ Йордан Цонев ще отговаря за икономическата политика и бюджета. Халил Летифов ще отговаря за транспорта и информационните технологии. Досега Хюсменова отговаряше за ресор „Европарламент“, който вече е в ръцете на Анастасов. Той ще отговаря и за либералните политики. ДПС е част от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ).

Промени има и в Централното оперативно бюро (ЦОБ). Бившите депутати Четин Казак, Тунчер Кърджалиев и Рушен Риза са изключени от тясното ръководство. В ЦОБ обаче влиза секретарят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Севинч Солакова, както и лидерът на младежката организация на ДПС Сезгин Мехмед и депутатите Джейхан Ибрямов и Хамид Хамид.

Местата си в тясното ръководство запазват Джевдет Чакъров, Емел Етем, Юнал Лютфи, Илхан Кючюк, Камен Костадинов, Нигяр Джефер и други.

I Ролята на Делян Пеевски

Новите попълнеия както на ниво заместник-председатели, така и на ниво Централно оперативно бюро, са някои от депутатите, които се приемат за тясно обкръжение на депутата, издател и бизнесмен Делян Пеевски. Политици от всички партии го описват като човек със значително влияние в изпълнителната, законодателната и съдебната власт, както и в медиите. След Националната конференция бивши членове на ДПС коментираха, че очакват той да отстъпи позиции в партията. Новите членове на ръководството обаче говорят точно за обратното.

Народните представители Йордан Цонев (вече заместник на Карадайъ) и Хамид Хамид (вече член на ЦОБ) бяха редовните съвносители на законопроектите, предлагани от Пеевски в последните две Народни събрания. Сред тях са поправките “КТБ”, медийния закон и други.

Станислав Анастасов замени Искра Михайлова като министър на околната среда и водите през юни 2014 г. Тогава Пеевски отстъпи мястото си в Европейския парламент на Михайлова. Депутатът имаше видимо влияние над правителството на Пламен Орешарски, който пък го предложи за председател на ДАНС.

Депутатът Халил Летифов е от Старозагорския избирателен район, където – наред с Пазарджик – се кандидатира и Пеевски. Летифов е от община Казанлък, където през лятото на 2013 г. бяха организирани демонстрации в подкрепа на Пеевски. По това време в София се провеждаха масови протести заради избора на Пеевски за председател на ДАНС. През пролетта на 2020 г. Летифов коментира, че дарителските кампании на Делян Пеевски по време на първата вълна от коронавирус “нямат аналог”.

“Вижда се, че Делян Пеевски не просто запазва позициите си в партията, а укрепва в нея”, коментира за Свободна Европа бивш висш функционер на ДПС, пожелал анонимност. Според него показателно ще бъде дали медийният магнат ще бъде включен в кандидат-депутатските листи за новия парламент.

“Но по всичко личи, че ръководството на всички нива е в ръцете му, така че може и да си бъде депутат. Ще се окаже, че избързахме в преценката, че предстои оттегляне. Сега и да има такова, ще е формално”, коментира бившият функционер на ДПС.

         “ Ако говорим за влияние
            – той има влияние в
            държавата, в бизнеса,
            но ДПС влияе на Пеевски,
            а не обратното.

            Андрей Райчев

На противоположното мнение пък е социологът от „Галъп Интернешънъл“ Андрей Райчев. Според него въпросът за Пеевски и влиянието му в ДПС е неуместен, защото “Пеевски не е в ДПС, той дори не е член на партията“.

„Ако говорим за влияние – той има влияние в държавата, в бизнеса, но ДПС влияе на Пеевски, а не обратното”, каза Райчев пред Свободна Европа. Той споделя мнението, че депутатът е “сатанизиран” и не смята, че трябва анализът на ръководните позиции в партията „да минава през фигурата на Пеевски“.

“Това, което видяхме, е, че ДПС е в добра кондиция, демонстрират самочувствие”, каза Райчев. По думите му има и защо: “движението има победа – за първи път Турция не организира алтернатива на партията, както видяхме, че се опита да направи с Касим Дал или Лютви Местан”.

На Националната конференция на ДПС на 12 декември за първи път президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган поздрави участниците и изказа подкрепа за партията.

Анализът на социолога сочи, че след като движението е убедено в своята безалтернативност в страната, то естествено е погледнало към голямата европейска тема – „зеления пакт“.

“Доган разпознава далновидно това като най-важния въпрос на управленско ниво, което значи, че има и стремеж за електорално разширяване и солидно представяне на изборите”, коментира Райчев.

Полина ПАУНОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)