Зеленски поиска оръжие от Запада, Русия обстрелва Лвов

Зеленски поиска оръжие от Запада, Русия обстрелва Лвов

Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Украинският президент Володимир Зеленски поиска, видимо гневен, западните страни да предоставят част от военната си техника, която държат в запас, и ги попита дали се страхуват от Москва, предава Ройтерс.

Редица страни обещават да изпратят противоракетни и противотанкови системи, както и леки оръжия, но Зеленски заяви, че Киев се нуждае от танкове, самолети и противокорабни системи.

„Нашите западни партньори ги имат и те просто събират прах там. Всичко това е не само за свободата на Украйна, а за свободата на Европа“, каза Зеленски в късно видеообръщение.

Украйна се нуждае само от 1% от самолетите и 1% от танковете на НАТО и няма да иска нищо повече, допълни той.
„Чакаме вече 31 дни. Кой управлява евроатлантическата общност? Наистина ли все още е Москва заради сплашването?“, запита той.

Зеленски многократно заяви, че Русия ще се стреми да се разшири още повече в Европа, ако Украйна падне. НАТО обаче не подкрепя искането му за установяване на забранена за полети зона над Украйна, защото това може да предизвика по-мащабна война.

Още по темата

По-рано в събота Зеленски говори с полския си колега Анджей Дуда и изрази разочарование, че изтребители руско производство в Източна Европа все още не са прехвърлени към Украйна, съобщи канцеларията на украинския президент в комюнике.

„Цената на забавянето със самолетите е хиляди животи на украинци“, допълни канцеларията, цитирайки Зеленски. Украинският президент заяви, че Полша и САЩ са заявили готовност да вземат решение за самолетите.

По-рано този месец Вашингтон отхвърли изненадващо предложение на Полша да изпрати изтребители МиГ-29 в американска база в Германия, които да бъдат използвани за подкрепление на украинските военно-въздушни сили.

Няколко експлозии са станали тази нощ в град Лвов, Западна Украйна, съобщиха местни представители, цитирани от ВВС.

Губернаторът на област Лвов Максим Козицкий съобщи, че петима души са били ранени и че ракетният обстрел е засегнал склад за съхранение на гориво и завод.

До този момент Лвов беше встрани от артилерийския обстрел, който се превърна в част от ежедневието в други части на Украйна. Градът стана и убежище за стотици хиляди бежанци, които бягат от други части на страната.

Руското нападение е било извършено, докато американският президент Джо Байдън говори във Варшава, на около 400 км от Лвов.

„С днешните удари агресорът изпраща поздрави на президента Байдън, който е в Полша“, каза кметът на Лвов Андрей Садовий, цитиран от Ройтерс.

Представители на западното разузнаване твърдят, че сега руските сили разчитат на безразборни бомбардировки вместо да рискуват мащабни сухопътни операции – тактика, която може да ограничи жертвите за руската армия, но ще навреди на повече цивилни.

Руските сили завзеха град Славутич, където живеят служители на ядрената централа в Чернобил. Според кмета на града трима души са били убити, съобщава агенция Интерфакс Украйна.

Украински служители продължават да работят в Чернобил, след като атомната централа, в която се случи най-големият ядрен инцидент в света, беше завзета от руски сили.

Руската армия е извършила обстрел и на обект за ядрени изследвания в Харков, съобщи украинският парламент.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи в неделя, че Русия продължава „пълномащабната си въоръжена агресия“, а украинските сили са отблъснали седем нападения в източните области Донецк и Луганск, като са унищожили множество танкове и бронирани автомобили.

Ройтерс не разполага с независимо проверена информация за боевете в Украйна.

В обграденото южно пристанище Мариупол кметът Вадим Бойченко заяви, че положението остава критично с улични боеве в центъра. Мариупол е опустошен от продължаващите вече седмици руски удари.

Русия съобщи миналата седмица, че е евакуирала стотици хиляди хора от военната зона, но според Украйна хиляди нейни граждани, включително от Мариупол, са били незаконно депортирани.

Украински представители поискаха от Международния комитет на Червения кръст да не открива планираното си представителство в руския град Ростов на Дон, тъй като това ще узакони „хуманитарните коридори“ на Москва, както и отвличанията и принудителното депортиране на украинци.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)