Зеленски e във Великобритания, докато Лондон обещава нова военна помощ

Зеленски e във Великобритания, докато Лондон обещава нова военна помощ

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна във Великобритания за среща с премиера Риши Сунак. Това е второто пътуване на Зеленски в чужбина след непровокираното нахлуване на Русия в страната му преди година, в края на 2022 г. той посети САЩ.

„Ще продължим да подкрепяме Украйна, за да осигурим решителна военна победа на бойното поле тази година“, каза Сунак.

Украинският лидер ще държи реч в британския парламент и ще се срещне с крал Чарлз . Зеленски ще посети и украински военни, които се обучават във Великобритания.

Британският премиер обяви разширено обучение за украинската армия, включително за пилоти на изтребители и морски пехотинци. Обучението на пилотите ще гарантира, че ще могат да управляват изтребители по стандартите на НАТО в бъдеще, се казва в изявлението на канцеларията му.

От месеци Киев призовава Запада да увеличи военната си подкрепа, включително възможността за предоставяне на изтребители.

Съединените щати, Великобритания, Германия и други западни съюзници наскоро отстъпиха и одобриха изпращането на стотици бойни танкове, бронетранспортьори и друго тежко въоръжение в Украйна на фона на очакванията, че Русия готви за нова голяма офанзива, вероятно още този месец.

Великобритания обяви, че незабавно ще увеличи военните си доставки за Украйна, за да ѝ помогне да отблъсне засилващата се руска офанзива. Тя каза още, че ще наложи допълнителни санкции на хора и компании, които „печелят от военната машина на Кремъл“.

Общо над 1300 лица и организации са били санкционирани от Великобритания заради нахлуването в Украйна.

„Новите санкции ускоряват икономическия натиск върху (руския президент Владимир) Путин, подкопавайки неговата военна машина, за да помогнат на Украйна да надделее“, каза британският външен министър Джеймс Клевърли.

Посещението на Зеленски идва малко след като президентът на САЩ Джо Байдън обеща подкрепата на САЩ за Украйна „колкото е необходимо“. В Туитър Зеленски благодари на Байдън.

„Ценностите ни са еднакви, общата ни цел е победата“, написа Зеленски.

Посещението на Зеленски във Великобритания е първото, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г. Той посети Съединените щати и се обърна към Конгреса през декември. Според някои съобщения Зеленски може да присъства и на среща на върха на Европейския съюз тази седмица в Брюксел.

На 7 февруари Германия, Холандия и Дания обещаха да предоставят повече от 100 бойни танка Леопард 1. Германският министър на отбраната Борис Писториус каза, че 20-25 от танковете ще пристигнат до лятото, около 80 – до края на годината и поне още 100 през 2024 г. Трите страни също обещаха да осигурят необходимото обучение и подкрепа за танковете.

В интервю за украинската служба на RFE/RL в сряда украинският депутат Роман Костенко, ръководител на комисията по национална сигурност на парламента, каза, че Русия планира нова офанзива в района на Източен Донбас и вероятно в друга „диверсионна“ зона.

„Врагът готви настъпление“, каза Костенко. Дали ще може да атакува или не, предстои да видим.

Руските сили нанесоха въздушни удари в град Харков през нощта, съобщи ръководителят на областната администрация Олег Синегубов. Ударът беше насочен към индустриална зона на града и предизвика голям пожар. Не се съобщава за жертви. Москва каза, че руските сили са разрушили работилница за дронове в Харков.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)