Злоупотребява ли с дарения полицай, който се нуждае от операция в чужбина

Полицаят Борислав Ковачев преди годинаполучава тежка диагноза – тумор на гръбначния мозък.

[ad id=“225664″]

Нуждае се от животоспасяваща операция в чужбина.

Събира пари чрез медиите и социалните мрежи. Кампанията му започва през септември миналата година. За лечението му са необходими 120 хиляди лева. Само за месец и половина в сметката му се натрупва половината сума.

Оказва се обаче, че и двете сметки, по които хората превеждат пари, са потребителски, а не дарителски. Едната от тях е разкрита заради стар кредит, който Ковачев още изплаща. Именно това поражда съмнения у колегите му, че той злоупотребява със средствата за лечение.

Борислав твърди, че се консултирал с банкови служители, които казали, че сметките могат да бъдат както дарителски, така и потребителски. Справка обаче показа, че те задължително трябва да са дарителски и всяко теглене трябва да бъде аргументирано с документи, които да доказват, че парите са за лечение, предава Нова телевизия.

[ad id=“236993″]

Когато средства от дарение се използват не по предназначение, става въпрос за престъпление.

Колеги на Борислав го виждат да се разхожда с нова кола из града. Той твърди, че си я купил след продажба на старата. Доплатил с пари, дадени от майка му.Полицаят обявявал в социалните мрежи, че ходи и на екскурзии в чужбина.  Борислав признава, че е ходил в Израел в разгара на кампанията по събиране на средства за лечението му. Пътуването не било скъпо.

[ad id=“236999″]

Междувременно Борислав поставя на няколко места в Плевен 16 кутии за дарения, собственоръчно направени от него. Сам ги събира и брои. И само той знае какви са сумите в тях.

Показа разпечатка с част от сметките си. Виждат се извлеченията. Теглил и от двете почти всеки месец от започването на кампанията досега. Няма документи за какво са теглени. Той  не отрича. За някои си спомня, за други – не. Признава за автомобила, за екскурзията, за сметките, за лекарствата, за един велометър. И, за да живее…Кампанията по събиране на средства продължава и в момента.


image0 (9K)