Знаете ли, че краставицата е заместител на аспирина

Знаете ли, че краставицата оказва безброй положителни ефекти върху здравето, научи Зарата.

Счита се, че краставицата не е нищо повече от „заместител на водата“ в летните горещини, тъй като съдържа до 99% водат. Останалите компоненти на краставицата са 1% протеини и мазнини, около 3%а въглехидрати, 0,3% минерали и до 4 % калций, желязо, магнезий, фосфор и цинк.

Учените напомнят, че краставицата има големи проблеми и с витаминния състав – 2%, с изключение на витамин К (21%). Въпреки това, специалистите са убедени, че краставиците носят големи ползи на организма, пише zdrave.to.

На първо място, краставицата е заместител на аспирина. Тайната е в краставичната вода, която допринася за алкални реакции и идеално се възприема от вътрешната среда на тялото, намалявайки повишената киселинност.

Експертите препоръчват на възрастните хора да ядат колкото се може повече краставици.

Така наречената „диета с краставици“ може да отслаби такива процеси като саркопения (загуба на мускулна маса, типичен признак на стареене организма), отслабване на костите (остеопороза), намаляване на признаците на приближаваща хипертония, инсулти и сърдечно-съдови заболявания.

Краставицата има мощен противовъзпалителен ефек, който е близък до аспирина, но не вреди на стомаха.

Също така, краставицата съдържа голям брой антиоксиданти – флавоноиди, тритерпени и лигнани. Експертите отбелязват специално такива полезни вещества, които се съдържат в краставицата, като тритерпен. Той успешно предотвратява появата на ракови тумори.

Такъв рядък компонент в краставицата, като кукурбитацин, може да допринесе за блокиране на рака. В момента въз основа на куркубитацина учените разработват лекарство срещу рак.


image0 (9K)