Зоран Заев: Благодарение на българите и Бойко Борисов Македония получи исторически шанс

„Договорът за добросъседство ще бъде вграден в темелите на успеха на нашите съседи, колкото и да не им е приятно на някои български граждани. Това е изключително важно за десетилетия напред.“

Това заяви пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с македонския си колега Зоран Заев в Министерския съвет, където двамата премиери взеха участие в церемонията по подписването на Програма за сътрудничество в областта на културата между България и Македония, предаде Новини.бг.

„Изразявам огромна благодарност към България, българите и Бойко Борисов. Благодарение на Договора за добросъседство, получихме исторически шанс. Вечно ще ви бъдем благодарни за това“, заяви македонският премиер Зоран Заев.

„Македония ще бъде страна с траен мир и икономически просперитет. Имаме шанс през юни да започнем преговори с ЕС. И всичко това благодарение на българското европредседателство“, подчерта Зоран Заев.

,,Българското европредседателство остава в историята с това, че сложи на масата за преговори членството на Македония и Западните Балкани в Европейския съюз. Кой би предположил, че само за една година България и Македония ще се разберат, че ще се разберат и Македония и Гърция? Някой ще пита дали това е полезно за България. Естествено, че е полезно, когато нашите съседи са в НАТО, в един пакт, в един съюз – така е по-добре“, обясни премиерът Борисов.

,,Понеже съм прагматик, по най-бързия начин ще искаме сертифициране от Европейската комисия, за да работим за нулеви ставки между България и Македония. И ще видите, че както сега е 605 милиона евро стокооборота между нас, след това ще минем и милиард“, подчерта Борисов.

,,Дали е случайно, че всичко изведнъж стана за 6-7 месеца? Ще си позволя да кажа едно голяма благодаря на ЕК, на лидерите на Европа, които ме съветваха да не избираме тая тема за интеграцията на Западните Балкани. Викат ми: „Избери си една лесна тема“. А ние не само че избрахме най-трудната, но и я направихме най-успешната“, отчете Борисов.

„Колкото и да не им харесва на някои, всички в света го отчитат. Преди не можехме да си го представим – че само за една година България и Македония ще се разберат, че Македония и Гърция ще се разберат. Някои казваха, че само си приказваме и за Коридор 8 – но той се строи вече със стотици евра. Така и не вярваха преди години, че в България ще има магистрали – но ето, че ги направихме. Говорихме и с колегите финансови министри да работим за нулеви ставки в митническите тарифи между двете държави. 605 млн. евро е стоковият обмен между България и Македония сега и така ще видите, че веднага ще минем 1000 млн. евро. Защото много фирми имат интерес да инвестират“, бяха точните думи на премиера Бойко Борисов, цитира „Епицентър“.

,,Но не всичко е свършено. Сега стокооборотът трябва да се направи така, че да се увеличават доходите, да върви икономиката“, посочи още министър-председателят.

 


image0 (9K)