Зрелищни мисии впечатлиха зрителите авиошоуто в Граф Игнатиево

Снимка: Президентство

Мисия по търсене и спасяване на катапултирал се летец във враждебна среда, спасителен екип по способа рапел (спускане с въже от хеликоптер) и извличане с лебедка и изпълнение на мисия air policing бяха част от демонстрациите пред хилядите любители на авиацията, които присъстваха на авиошоуто в Граф Игнатиево.

Провелият се днес ден на отворени врати в авиобазата Граф Игнатиево беше по повод 110-та годишнина от първия боен полет на българската бойна авиация и 85 години от връчването на бойните знамена на авиационните подразделения.

Опитните асове от Военновъздушните сили на България изпълняваха част от основните си мисии и задачи със самолети МиГ-29, Су-25К, C-27J „Спартан“, Л-410, L-39ZA, PC-9M и вертолети Ми-24, Ми-17, AS-532AL Cougar, AS-565 Panther и Бел-206, съобщава БТА.

Пилотите демонстрираха блокиране на летището от въздуха, блокиране на терористи от въздуха, пожарогасене от въздуха, въздушно разузнаване и насочване, десантиране по парашутен способ. Изключително атрактивно за публиката бе близкото рулиране до тях на самолетите след всяка задача.

Посетителите в авиобазата имаха възможност да разгледат авиационна техника, която е на въоръжение във Военновъздушните и Военноморските сили, както и специалната обслужваща техника на летището.

Стотици успяха да се снимат в кабините на самолетите от статичния показ.

Сред гостите на тържествата бяха президентът Румен Радев, който е и бивш командир на авиобазата, министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, както и представители на местната и държавна власт. 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)