Зъбно износване – профилактика, лечение и усложнения

Профилактика на заболяванията, свързани с перкомерна загуба на зъбни тъкани в следствие на некариозни заболявания се състои на първо място в редовните профилактични прегледи при лекар по дентална медицина. Освен кариозните заболявания, както и състоянието на различните възстановявания по зъбните повърхности (корони, пломби) е добре да се проследява височината на захапката, подреждането на зъбите, както и тяхното изтриване и преждевременно износване.

Вторият важен момент в профилактиката на зъбното изтриване е подробното изследване и откриването на причините за загуба на твърди зъбни тъкани. Основните клинични изследвания са свързани с анализ на съотношенията между горните и долните зъби. Могат да бъдат изготвени дигитални анализи на захапката, както и да се направят модели от зъботехник.

Друг важен фактор, който се изследва по данни от пациента са хранителните навици. Основната информация, която се изисква е свързана с консумацията на кисели храни и напитки. Търсят се и вредни навици като гризане на нокти, задържане на предмети със зъби (химикалки, моливи), схрускване на лед и др. Един от най-трудните за откриване и лечение вредни навици е бруксизмът (скърцане и стискане със зъби), особено ако се проявява само по време на сън.

При правилното диагностициране на проблема и откриването на причинителя, първо лечението се насочва съм отстраняване на етиологичния фактор. В зависимост от специфичния индивидуален проблем е възможно едновременно с това да се пристъпи и към възстановяване на изгубените зъбни тъкани.

Лечението на заболяванията свързани със зъбно износване е свързано с различни по обхват конструкции – обтурации, инлеи, овърлеи, корони, мостове. При понижена височина на захапката всички конструкции целят нейното възстановяване в близка до началната позиция. В зависимост от причината за неправилна загуба на зъбни тъкани може да се наложи и ортодонтско лечение с различни апарати.

При налични шиечни дефекти обикновено се поставят фотополимерни обтурации, които са достатъчно здрави и естетични, за да възстановят тъканите в тази зона на зъбите. При понижена височина на зъбите е възможно също да се възстановят с фотополимери. В много статии този метод е известен като бондинг (свързване), тъй като не се отнема от оставащите твърди зъбни структури, а фотополимерът се свързва директно с тях чрез определени химични агенти. Много от съвременните фотополимери са с много близка твърдост и износоустойчивост до тази на естествените зъби.

В зависимост от контурите и големината на дефектите понякога се налага да се използват различни конструкции, изработвани в зъботехническа лаборатория за възстановяване на изгубените тъкани. Едни от често използваните са определяните като полукорони- овърлеи и инлеи. Те възстановяват дъвкателните повърхности на задните зъби. За зъбите в естетичната област понякога се използват фасети. Материалите, които се използват за инлеи, овърлеи и фасети най-често са фотополимери, различни видове керамика и цирконий. Все по-рядко се използват метални сплави.

При необходимост, в борбата със зъбното изтриване, понякога се използват обвивни корони и мостове. Те се препоръчват при мъртви зъби с голяма загуба на твърди структури. В останалите случаи обикновено не се използват, тъй като са по-агресивни и се изпиляват част от естествените тъкани.

При диагностициране на проблем със зъбно износване е хубаво той своевременно да бъде решен. Усложненията, които могат да възникнат са силна чувствителност на зъбите, излагане на зъбната пулпа в оралната среда, счупване на зъб и др. Освен това се появяват естетически смущения тъй като зъбите стават много къси понякога незабележими при говор, назолабиалните гънки се задълбочават и долната лицева трета се скъсява, което състарява лицето. При неравномерно изтриване на зъбите само от едната страна може да се наблюдава лицева асиметрия и изкривяване на долната челюст при отваряне и затваряне.

Всички тези последици рефлектират върху долночелюстните стави. Може да се появи пукане и щракане при отваряне и затваряне на устата, което да е съпроводено с болка. Поради близостта до ушния канал може да има шум в ушите. Друго срещано усложнение е главоболите в областта около ставата, което понякога се разраства като обхват. Оплакванията може да бъдат както от двете страни, така и само от едната.

Библиография:

  1. Banerjee A., Watson T., Pickard’s manual of operative dentistry, ninth edition, August 2010.
  2. Robertson T. et al., Art an science of operative dentistry, fifth edition, 2006.
  3. https://bg.wikichali.com/541802-abrasion-dental-LKUZWI.

Източник: https://www.puls.bg/…… …….


image0 (9K)