ИБГНИ ще съдят държавата за незаконно подслушване

Коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме“ иска да съди държавата за незаконно подслушване на 130 души по време на протестите през миналата година, обяви лидерът  на формацията Мая Манолова.

Тя допълни, че ще подадат искане до Специализираната прокуратура по Закона за достъп до обществена информация и ако не получат информацията ще заведат иск в Страсбург.

„Ако не получим тази информация по Закона за достъп до информация от Специализираната прокуратура, естествено ние ще обжалваме този отказ, делата са кратки, те са само на една инстанция, това ще се развие в следващите месеци достатъчно бързо, ще заведем колективен иск в съда в Страсбург – заради тежкото нарушаване на граждански права на 130 души. Незаконно подслушване на 130 души наистина е тежко нарушение на човешки права“, поясни Манолова, цитирана от БНР.

Още по темата

13 сеп 2021 16:52

75

5 сеп 2021 18:30

242

На последното парламентарно заседание, което беше закрито за медии, стана ясно, че са установени имената  на 130 от общо 934-ма подслушвани със специални разузнавателни средства.

Манолова посочи още, че в началото на седмицата ще стане ясно дали „Изправи се БГ! Ние идваме!“ ще се яви на изборите в същия формат на предстоящите избори.

„Ние нашата подкрепа от нашите избиратели я имаме. Ще работим до следващите избори за нейното разширяване. Иначе, всеки е свободен да се явява и да прави каквото преценява, че ще е добре за българските граждани“, каза Манолова.

В края на 46-ия парламент Николай Хаджигенов и Арман Бабикян основаха неправителствена организация „Ние идваме“ и обявиха, че ще водят преговори, за да решат дали да останат в досегашната коалиция или ще се присъединят към друга.
 

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)