Ивайло Вълчев: Единственият вариант е смяна на системата

Ивайло Вълчев: Единственият вариант е смяна на системата
Ивайло Вълчев: Единственият вариант е смяна на системата

Снимка: БГНЕС

За „Има такъв народ“ единственият вариант да имаме държава, която да работи, е смяна на системата. Последният парламент доказа, че системата в момента се възпроизвежда по един и същи начин без да се роди нещо, което да функционира. Системата позволява дълги периоди на неразбирателство, което води до служебни правителства, заяви пред БНТ Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“.

По думите му промяната на формата ще доведе до промяна на съдържанието.

„В една евентуална президентска република президентът веднага назначава министър-председател от партията, която е спечелила парламентарните избори.

Още по темата

24 яну 2023 21:10

19

2 дек 2022 22:52

40

Това води до бързо съставяне на правителство и парламентът започва да функционира. Не се губи време и не се влиза в безпринципни договорки“, допълни Ивайло Вълчев.

Той поясни, че президентската република не е край на парламентаризма, защото Народното събрание запазва пълен контрол над правителството.

„Във всеки един момент кабинетът с вот на недоверие би могъл да бъде изпратен в оставка. Всичко това, което стои като страхове у хората, го има при всяка една система. Не виждам какви ще са деструктивните процеси при смяна на модела“, каза още Ивайло Вълчев.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)