Ивайло Крачолов: Бюджетът на Община Чирпан е 20 млн. лева, от държавата получихме над 9 млн. лева субсидии

Кметът на община Чирпан Ивайло Крачолов направи отчет на първата година от своя мандат по време на пресконференция.

В нея участваха областният координатор на ГЕРБ – Стара Загора Пламен Йорданов и народните представители от управляващата партия Емил Христов, който е и заместник-председател на Народното събрание, Маноил Манев и Радостин Танев.
„Мандатът започна с целенасочена работа по стабилизирането на Общината, тъй като наследихме дълг от около 25 млн. лева и блокирани сметки. В резултат на общи усилия със старозагорските народни представители от ГЕРБ, беше подписано тристранно споразумение между Община Чирпан, Министерството на финансите и Министерството на земеделието, храните и горите. Чрез него, на местната администрация се опрощават 80% от главницата, или 6,3 млн. лева по наложена санкция от Държавен фонд „Земеделие“ през 2016 г., направена по време на мандата на кмета на БСП Кичка Петкова. Санкцията е за проект за изграждане на водопроводна мрежа в селата Гита, Зетьово и Свобода, чието изпълнение не отговаря на критериите. Ивайло Крачолов информира още, че Общината е поискала безлихвен заем в размер на 2,2 млн. лева от Министерството на финансите, за погасяване на останалата сума по главницата. След пресконференцията стана ясно, че средствата са постъпили и с това дългът се изчиства. „Заедно с Емил Христов и Пламен Йорданов ще проведем среща с министъра на финансите Кирил Ананиев. На нея ще поискаме Министерството на земеделието, храните и горите да получи разрешение за прилагане на погасителен план за разплащане на натрупаните лихви в размер на 4,5 млн. лева, за да се върви към финансово стабилизиране на Община Чирпан“ – обясни Ивайло Кралочов.
Кметът на Чирпан уточни че бюджетът на Общината, е 20 млн. лева. През тази година, благодарение на правителството, са получени 9 млн. лева субсидия. Преди дни с постановление на Министерски съвет бяха осигурени 2 млн. лева за инфраструктурни проекти, каза още Ивайло Крачолов.
„Кметът, със съдействието на старозагорските народни представители от ГЕРБ, създаде много добър екип. Когато беше обявено постановлението на Министерски съвет, прочетох коментари, че Чирпан получава средствата, защото кметът е издигнат от ГЕРБ. Причината е друга – благодарение на новото ръководство, Общината върна своето доверие. Този екип показа, че е работещ и резултатите са на лице“ – заяви областният координатор на партия ГЕРБ – Стара Загора Пламен Йорданов.
Ивайло Кралочов съобщи още, че Чирпан вече става привлекателен за инвеститори.


image0 (9K)