Иван Брегов, ИПИ: Гешев се позиционира твърде политически

Иван Брегов, ИПИ: Гешев се позиционира твърде политически
Иван Брегов, ИПИ: Гешев се позиционира твърде политически

Снимка БНР

Фигурата на главния прокурор, устроена по този начин, му дава ключови политически функции, а не такива, свързани с действия по разследването, което е опасното и за което ние трябва да следим. Това заяви пред БНР Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика.

„Гешев се позиционира твърде политически. Сега е необходимо да се предприемат редица действия, които да променят статуса на главния прокурор“, коментира той. И продължи:

„ВСС с особена охота действа и се опитва максимално да ускори процедурата по неговото отстраняване от длъжност като главен прокурор. Засега е игра на срокове. Пролича от изказванията на част от членовете на ВСС – те много убедително искаха максимално бързо да придвижат процедурата. Ще й дадат ход и ще се произнесат в по-кратки срокове, без да чакат КС, което е доста спорен въпрос и след това потенциално при обжалването на решението на ВСС би дало по-силни карти в ръцете на Иван Гешев“.

Още по темата

5 юни 2023 10:58

49

„Има накъде да отстъпват силните позиции на ГЕРБ и ДПС в Съвета, има накъде да отстъпва и Гешев. И в двете искания за неговото освобождаване се говори само за освобождаването му като административен ръкововодител, т.е. като главен прокурор. Ако след това той остане в системата и той не бъде дисциплинарно освободен, това е полето за преовори – да не бъде прекратена кариерата му като прокурор, с което да му се даде някакво спокойствие и добър живот в самата система“, изказа мнение той.

Конституционна реформа без гласовете на ДПС е невъзможна, изказа мнение още Иван Брегов.

„Тук е въпрос на политическа ловкост кои ще бъдат партиите, които ще се легитимират като прореформаторски. Сега е възможността ДПС да се заяви като прореформаторски настроена сила, която да се изпере сама по себе си. Много е трудно, когато имаш 25% от гласовете на избирателите да правиш политики, които изискват мнозинство от около 70%“.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)