Иван Панчов, съсобственик и управител на „Медина Мед“ ООД: 2018 година ще е още по-добра за бизнеса

Дано политиците проумеят, че само в сигурна и предвидима икономическа и политическа среда, българите ще създават дом и деца

[ad id=“263680″]

– Г-н Панчов, в края на годината е време за равносметка и оценка. Каква е Вашата оценка на бизнес средата у нас? Как се развива Вашият бизнес?

– Има реален ръст на икономиката. От година на година се повишава. И всеки го вижда. Усеща го по приходната част, усеща го по размера на работната заплата. От 2008 г. до 2017 г. „Медина мед“ е пораснала три пъти и като приходи, и като хора. Няма как да се реализират приходи днес без нужното количество и качество кадри. Това се отнася и до сферата на търговията ни, и до услугите. По отношение на ръста на работната заплата бих искал да сподели свои наблюдения, свързани с усещане за изостряне на риска.

– Какви са те?

– Ръстът на икономиката стигна 3-4% годишно. Ръстът на заплатите, обаче, изпреварва ръста на икономиката. Хората имат повишени очаквания и се стремят към ниво на заплащане по-близко до това в развитите страни на Европа. За съжаление в Западна Европа бизнесът стъпва на съвсем различна база, от съществуващата в България. Нашата е много по-ниска. Съществува риск бизнесите, при които има по-голяма конкуренция и по-малък марж на печалбата, да прегреят и да се самоунищожат, ако са принудени да дават несъответстващо високи възнаграждения.

– Този процес не се ли засилва сега, защото ръстът на заплатите десетилетия изоставаше у нас спрямо производителността?

– Изоставаше, защото изоставаше икономиката ни като цяло. Аз не искам да кажа, че работната заплата в България е висока, но нивото на производителност в развитите страни и тази у нас е несравнима. Българският бизнес не може да догони производителността на развитите икономики първо заради технологиите. Друго – ние в „Медина мед“, например, разполагаме с най-добрите технологии в нашия бизнес, но пък не разполагаме с толкова голям пазар. Колкото е по-голям един пазар, толкова по-голямо е производството и съответно печелбата. Разбира се, проблемът има и други измерения. Когато има ръст в икономиката и тя се развива, безработицата на практика изчезва. На пазара на труда се появява глад за кадри и съответно всеки работодател се стреми да запази качествените си хора с по-високи заплати, със социални бонуси и т.н., независимо, че има риск да прегрее. Без качествени кадри е абсолютно сигурно, че бизнесът му ще рухне. Работодателите влизат в конкуренция за качествените хора, а това е от полза за квалифицираните кадри. И това съвсем не е лошо. Само предупреждавам, че при бизнесите с малък марж на печалба и висока конкуренция, трябва да се внимава.

[ad id=“263680″]

– Каква очаквате да е 2018 г. От гледна точка на бизнеса?

– Със сигурност, по-добра. Тази година също бе добра, но имаше и малко трусове, свързани с политическата конюнктура – имаше избори. Когато има политическа нестабилност, потреблението намалява, бизнесът спира да инвестира или поне намалява инвестициите си, защото не знае какво ще се случи. Появява се застой и не само такъв, свързан със застоя в работата на институциите по време на избори. Това се отрази на ръста тази година – щеше да е по-голям, ако го нямаше това политическо преброяване на партиите – кой колко ще получи и къде… Колкото по-рядко се случват изборите, толкова по-добре и за бизнеса, и за всички хора. Ако има по-дълги периоди на спокойствие и предвидимост, потреблението се увеличава, а бизнесът започва да инвестира повече и колелото се завърта с по-бързи обороти. С други думи, дано няма някакви избори през 2018 г.

Вижте, спокойствието и предвидимостта, всъщност са единствените фактори, които могат да повлияят на така тежкия проблем с демографията. Човек започва да мисли за семейство, деца, жилище, когато знае, че работи в добра и сигурна фирма, живее в устойчива среда… Много е важно политиците да разберат това – ако има сигурност, хората ще създават деца, ще строят къщи, ще разработват бизнес планове, лични планове за развитие. По друг начин няма как да стане. Това е един от най-ефикасните и сигурни методи.

– Освен, че порасна три пъти „Медина мед“ за последните десетина години – накъде расте, към какви пазари?

– Работим с Румъния, Гърция, Македония – със съседните държави. Хубавото е, че потреблението в България нарасна много сериозно. Продължаваме да сме представители и на „Мишелин“, „Континентал“… Всички тези големи концерни предлагат стоките си и през нас.

– Има ли нови начинания Иван Панчов?

– Избраха ме за председател на нашата асоциация – „Асоциация на производителите, вносителите и вулканизаторите на гуми“. С управителния съвет активно вземаме участие в работата на Законодателя – работихме по промените в закона, относно зимните гуми. Сега пак ще има промени в него – досега беше 4 мм дълбочина на грайфера, сега се мисли и за други неща…

Направихме една фабрика за раздробяване и рециклиране на гуми. В цяла България това е единствения работещ подобен завод. Като излезе от употреба гумата, тя се оставя там, откъдето е взета или там където ти поставят новите гуми. Ние събираме тези стари гуми от цялата страна и ги унищожаваме. Единственият начин това да стане е механично раздробяване. За да направим завода, участвахме по ОП и Европа ни помогна, върна ни половината от инвестираните пари. В това ни начинание развитието е много добро. Екомедиана Рисайклинг“ ООД се казва фирмата. Създаването й стана възможно заради добрата стъпка от страна на правителството в 2010 г. да освободи от регулация този процес, който всъщност само ние знаем как да управляваме – имам предвид хората, работещи в производството, вноса и регенерацията на гуми. Докато бе под чиновническа опека, нещата така и не се получиха. Бяхме затрупани със стари гуми, те не могат да се изхвърлят на общинските сметища Гумата се унищожава само механично – отделя се на каучук, метал и текстил, а получените продукти се продават и влизат в употреба по нов начин. Каучука, например – за настилки на детски площадки, за фитнес зали, писти на стадиони и др.

Преди плащахме на ПУДОС еко такса за всяка гума. Някой печелеше търга за унищожаването на гуми, но не го правеше, защото за него е по-изгодно да обработи съвсем малко гуми, а да вземе всички пари. Старите гуми бяха навсякъде. И когато правителството създаде наредба, с която просто прехвърли отговорността и възможността нашият си бранш сам да се погрижи за проблема си, се погрижихме. Кардинално се промени нещо в бранша ни – вече го няма този отпадък.  И искам наистина да поздравя политиците за проявения здрав разум.

[ad id=“263680″]

Искам да поздравя и читателите на ЗАРАТА с Рождество, да им пожелая да са живи и здрави, да са живи и здрави всички край тях и весело да посрещнат  Новата година, а тя да бъде най-напред здрава и ведга след това – успешна!


image0 (9K)