Иво Прокопиев: Притискат ме с обвинението за „Каолин“

Част от кампания за репресия след критични публикации – така бизнесменът и издател на вестник „Капитал” Иво Прокопиев коментира в ефира на бТВ оповестеното днес от прокуратурата обвинение срещу него за пране на пари. Той уточни, че това е „сравнително стара новина”, тъй като още от лятото е бил подведен под отговорност заради продажбата на „Каолин” преди няколко години.

„Самото „обвинение” е напълно абсурдно. То звучи по следния начин – щом има нарушения по сделката (за приватизация от 90-те – б.р.), то последващата продажба е пране на пари”, посочи Прокопиев, като подчерта, че раздържавяването на предприятието е било проверявано многократно, без да са открити нарушения.

„Целта е репресия, поводът е няколко публикации особено в последния брой на „Капитал”, свързани с тежка корупция в България”, категоричен беше бизнесменът.

Според него и това обвинение, както и другите до момента, са „политически свързани”. „Прокуратурата все повече се обръща от инструмент на законността в инструмент на беззаконието в България”, отбеляза той.

Прокопиев посочи, че мярката му за неотклонение му позволява да напуска страната.

По-рано днес Софийска градска прокуратура повдигна обвинения на председателя на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД Иво Прокопиев и на членовете на съвета Константин Ненов и Иван Ненков.

Разследването е за престъпления по служба, извършени от служители на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с изпълнението на концесионните договори с „Каолин“ АД, гр. Сеново.

Тримата са с наложени мерки за неотклонение „подписка“.


image0 (9K)