Иво Прокопиев ще съди за клевета четирима депутати от ДПС

Бизнесменът и собственик на медиите „Дневник“ и „Капитал“ Иво Прокопиев съобщи, че завежда серия от дела за клевета срещу депутатите от ДПС Мустафа Карадaйъ, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Станислав Анастасов. Поводът за решението му са „безпрецедентните медийни атаки от различни представители на ДПС в последните седмици, и особено в последните дни“, пише Прокопиев в разпространена до медиите позиция.

„Срамно е народни представители да се крият зад депутатския си имунитет и да използват парламентарната трибуна и достъпа до националните медии за разпространяването на клевети и очевидни лъжи“, казва още Прокопиев.

Той се обръща към Карадайъ, Цонев, Хамид и Анастасов и ги призовава да се откажат от имунитета си и да се опитат да докажат абсурдните си твърдения в съда, „ако са толкова ербап“.

Депутати от ДПС, сред които и бизнесменът Делян Пеевски, често споменават името на Прокопиев от парламентарната трибуна като пример за олигарх с влияние върху властта, който го използва за собствени облаги. Откакто на власт е правителството на Кирил Петков, те редовно го обвиняват, че се влияе от „дългата ръка“ на Прокопиев.

Издателят на „Дневник“ и „Капитал“ припомня, че за подобни твърдения вече е осъдил вестниците „Уикенд“, „Всеки ден“, „Телеграф“ (два пъти), бившия телевизионен водещ и бивш евродепутат Николай Бареков (три пъти), както и сайта му bnews, издателя на „ПИК“ Недялко Недялков солидарно със сайта му, както и бившия председател на Комисията за финансов надзор и бивш изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.

Четиримата депутати коментираха пред журналисти новината, че Прокопиев ще заведе дела срещу тях в парламента. Те отново повториха обвиненията си, че той „владее съдебната система“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)