Играете ли шах? Сериалът, играта и надеждата на милиони момичета по света

Главната героиня от „The Queen’s gambit“ Елизабет Харман, изиграна от актрисата

Ако допреди няколко седмици някой си е задавал въпроса кой е най-известният гросмайстор в историята на шаха, повечето хора вероятно биха се сетили за имена като Гари Каспаров, Боби Фишър, Анатолий Карпов, Владимир Крамник, Хосе Раул Капабланка, българина Веселин Топалов или настоящия номер едно Магнус Карлсен.

От края на месец октомври обаче името, което най-често се асоциира с играта, вече е на жена, която никога не е съществувала. Нейното име е Елизабет Харман и тя е главен герой в сериала на Нетфликс The Queen’s Gambit, направен по едноименния роман на Уолтър Травис.

В него едно малко момиче, което губи майка си и израства в дом за сираци, си пробива път до изцяло мъжкия свят на най-добрите в шаха и в крайна сметка печели световната титла.

В понеделник Нетфликс обявиха, че сериите са поставили редица рекорди по гледаемост, като 62 млн. потребители са наблюдавали поне част от тях. Сериалът е сред 10-те най-гледани в 92 държави и е номер 1 в 63 от тях, включително във Великобритания, Аржентина, Израел и Южна Африка.

Успехите на продукцията обаче създават и друг неочакван ефект – бум в интереса към шаха, по-разпространеното му практикуване и изкупуването на шахматни дъски. Какво показват фактите.

I Огромният скок на интереса към шаха и значението за жените състезателки

По данни на Световната шахматна федерация (FIDE), както и по данни на някои от най-големите шахматни сайтове и платформи, от началото на пандемията в световен мащаб се наблюдава засилване на интереса към играта.

В средата на март около 378 хил. души се регистрират в един от най-големите сайтове chess.com или свалят неговата апликация на устройствата си. Всъщност в последните години играта изживява своеобразен ренесанс, свързан най-вече с личността на най-добрия играч Магнус Карлсен.

Въпреки че резултатите до края на октомври са сериозни, те остават в сянката на бума след излизането на епизодите на The Queen’s gambit. По данни на директора на chess.com Ник Бартън за третата седмица на ноември, когато Нетфликс обяви рекорда си, броят на регистрираните нови играчи е бил по 100 хил. на ден, което е пет пъти повече от обичайния им брой.

От уебпортала ясно осъзнават приноса на сериала и дори създават ботове на Елизабет Харман, за да могат потребителите да играят срещу героинята.

След излизането на сериала в пъти се увеличава и търсенето на термина шах (chess) в Гугъл, показват данните.

Признание за влиянието на сериала дойде и от големите майстори на играта. По думите на Карлсен сериалът е най-добрата история, свързана с шаха досега и очаква той да допринесе за привличането на още повече нови играчи. Гари Каспаров, който участва като консултант в сериала, също подчертава положителния ефект, който той ще има върху имиджа на играта, както и възможността повече момичета и жени да го обикнат.

“Мисля, че историята на Бет Харман ще окуражи много родители и млади момичета да преследват целите си в шаха“, казва той.

Според настоящият номер едно Карлсен посланието на сериала е най-важно именно във връзка с жените в света на играта.

“Шахматните общества досега не са били много добри спрямо жените и момичетата. Не вярвам, че жените имат по-малко вродени възможности да бъдат величия в шаха, както мъжете. Проблемът е от много време и мисля, че трябва да се свърши много работа за неговото разрешаване“, казва още Карлсен.

Огромно увеличаване на интереса към шаха има и в каналите на играчи, които излъчват игрите им. В един от най-известните геймърски канали Twitch, интересът към играещите шах се е повишил значително в последните седмици.

I Пазарният ефект на момичето, което играе шах

Освен по отношение на интереса към играта сериалът на “Нетфликс” предизвиква реални и измерими резултати и по отношение на пазара, свързан с шаха. От платформата за продажби eBay съобщиха, че след дебюта на сериала продажбите на шахматни дъски са се увеличили с 215%, като по-голям интерес има към дървените комплекти, които се купуват 9 пъти повече от останалите.

За последната година в САЩ се наблюдава ръст на продажбите на шахматни дъски с около 25%, съобщават от маркетинговата агенция NPD. След появата на The Queen’s gambit продажбите скачат до ръст от 125%. От компанията дори коментират, че производителите и продавачите не са били подготвени за подобен бум, особено преди коледните празници, а всеки, който иска да се сдобие с дъска, трябва да побърза, защото много скоро може да няма възможност да си закупи такава.

По данни на компанията за играчки Goliat games, търсенето на шахматните дъски спрямо същия период преди година пък се е увеличило с 1000%.

От Шахматната федерация на САЩ съобщиха, че потребители не закупуват само обикновени комплекти, които бързо да изоставят, а и луксозни дървени, които могат да струват по няколко хиляди долара.

“Идеята, че излъчването на сериал може да има въздействие върху продажбите на продукти, не е нова, но най-накрая успяхме да го проследим през данни“, казва Джули Линет от NPD.

Купуват се не само шахматни комплекти, но и много книги за учене на шах, както и такива, написани от най-добрите играчи.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)