Избирателите намалели с над милион от 2017 г.

С над 1 милион е паднала избирателната активност между 2017 г. и ноември 2021 г. Това са действително гласуващи избиратели по графата подпис в избирателния списък., обясни пред БНР Стоил Стоилов, наблюдател в мисии на ОССЕ извън Европа.

Според него този парламент, който въведе машинното гласуване, с един удар отрязал половин милион избиратели.

„Оказа се, че е предизвикателство. Аз участвах в имитационните гласувания в Доброславци. Притесняват се хората, особено възрастните. Кой вижда, кой недовижда, треперят му ръцете…“

Стоилов обори тезата, че има голяма разлика между броя на недействителните гласове при хартиеното и при машинното гласуване.

„Тази разлика се получава, когато агрегираме всички гласове, защото машината просто не ви позволява. Ако сложим релси по АМ „Тракия“ и пуснем колите една след друга, няма да има катастрофи. Същото е и с недействителните гласове. Те се га са точно толкова – 3 цяло и нещо, колкото бяха и преди.“

В Кения на президентските избори недействителните гласове, с които ние оправдаваме машинното гласуване, бяха 0.80%, а на парламентарните – под 2%, при това гласуват 6 в 1 – 6 избора в една процедура, даде пример наблюдателят.

„Виждаме голяма язва в тези медийни пакети. Има една голяма група партии, които използват медийни пакети, насочвайки ги умишлено в определени медии, без да имат дори минимални шансове да влязат в парламента“, заяви Стоилов.

Той е на мнение, че медийните пакети трябва да бъдат натоварени с 50% самоучастие и да се вдигне прагът за участие в политическия живот.

„Нека да станат 5 000 подписите.“

Стоил Стоилов даде примери с партии „Подем“ и „Нация“, които на избори са получавали по-малко гласове от подписалите се за регистрацията им граждани.

Според него малките партии трябва да създават име и между изборите и след натрупване на съответната обществено-политическа тежест да влизат в парламента, а не да се активират само по избори.

Има партии, които имат капацитет да се развиват и да влязат в парламента, категоричен е той.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)