Световни новини

Изборите в Турция: Ще отвее ли обединената опозиция вездесъщия Ердоган?

Предсрочните парламентарни и президентски избори в Турция приключиха в 17 ч. днес. Секционните комисии се затвориха по училищата и започнаха да броят бюлетини. Работата им е с огромен залог – днес ще стане ясно дали Реджеп Ердоган ще бетонира едноличната си власт в южната ни съседка, или Мухарем Индже и обединената опозиция сензационно ще детронират президента, който е във властта вече 15 години.

[ad id=“225664″]

Каква ще е развръзката на политическата битка ще знаем късно вечерта. Засега според Ал Джазира Ердоган печели с около 57 процента при 25 процента от преброените бюлетини.

Основният опозиционен кандидат-президент се обърна към членовете на Републиканската партия в комисиите и ги призова да не вярват на официалните информации от Анадолската агенция за резултатите, съобщава специалният пратеник на бТВ Новините Радослава Домусчиева.

Нашите колеги в Турция вече са получили от граждани и клипове с манифактурно полагане на печати на бюлетини. Според българския наблюдател към ОССЕ в Диарбекир Кристиан Вигенин има спречквания, сигнали за изборни нарушения и недобро поведение на цивилни полицаи спрямо чуждестранните представители.

[ad id=“263680″]

В студиото на „120 минути” по бТВ журналистът Илхан Андай отбеляза, че има данни и за по-сериозни сблъсъци – престрелка, отнела живота на регионален лидер на опозиционната Добра партия, влизане на жандармеристи с автомати в секция, близо до която е бил спрян автомобил с цели чували бюлетини.

Според него Индже е изненадал всички с огромния брой хора, които е изкарал на улицата в своя подкрепа и изненадите са възможни. „Има сблъсък на двама перфектни оратори, харизмата на Ердоган е малко на изчерпване”, коментира той, но добави, че в южната ни съседка има твърд процент десни хора, които вероятно няма да подкрепят по-скоро левия Мухарем Индже.

[ad id=“236993″]

Резултатите от изборите за Меджлиса ще са решаващи: „Ако обединената опозиция има над 300 депутати, такъв вятър ще задуха, че няма начин Индже да не отвее Ердоган (на балотажа – б.р.)”. Той посочи, че битката преди втория тур ще бъде за около 10% колебаещи се.

Как битката за властта в Турция от предрешена изведнъж се оказа толкова оспорвана? „Ердоган продължава да е харизматичен, заплатите са високи, реално имаше работеща икономика, сега с (спада на) лирата започнаха проблемите му”, отговори Андай. Според него именно затова Ердоган е предизвикал вота сега – макар преди да е наричал подобен ход „национално предателство”.

„Този многомилионен митинг в Истанбул и преди това в Измир видимо притеснява Ердоган, за да обвинява опонентите, че са участвали в преврата – това е слабост“, отбеляза журналистът.

[ad id=“218548″]

Какво ще се промени за България, ако Турция се събуди след седмица с нов президент? „Индже е по-диалогичен (…) Диалогът му ще е повече с Румен Радев, на следващ етап ще е Бойко Борисов”, коментира Илхан Андай.

При подобен сценарий „ДПС ще се изтласка много напред, онази партия (ДОСТ – б.р.) ще бъде заличена съвсем. Ако Ердоган спечели, ДОСТ ще разчитат, че някой съветник ще му каже, че ДПС са агитирали за Индже и ще последва наказание на предстоящите местни избори”.

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

В с. Балканци замесват козунаците по рецепти от майки и баби

Традиционно е козуначеното руло с богата плънка...

34 минути ago

Богослов: Разпети петък е време за покаяние, разкаяние и смирение

Християнските ценности са необходими за самото ни битие, каза Благовест Върбаков...

36 минути ago

Премиерът Главчев ще инициира среща със здравния министър във вторник

Той посети днес СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”...

един час ago

Един от най-натоварените столични булеварди остава с две ленти

Изненадващите промени в центъра на София покачиха напрежението...

2 часа ago
image0 (9K)