Анализи

Изборите на 4 април са първият тест за новите хибридни оръжия на посланик Митрофанова

Елеонора Митрофанова

Михаил Найденов, експерт по национална сигурност

Новият руски посланик идва у нас точно преди изборите за Народно събрание. На есен предстоят и президентски. От тези избори ще зависи в каква посока ще върви България. Именно 2021 е годината, в която това ще се реши и последствията от което ще бъдат дългосрочни.

През следващите няколко години (един мандат на посланик) ще бъде решено дали България ще се развива като нормална европейска държава, силен и достоен член на НАТО и ЕС, с върховенство на закона, или ще се превърне в

сива периферия на ЕС,

която е формално член на НАТО и ЕС, но фактически е руски „троянски кон“ в двата съюза. Това е залогът, за който идва тук да се бори новият посланик Елеонора Митрофанова, която служи на Москва и нейната реваншистка стратегия.

Със смяната на караула в руското посолство настъпва и промяна в начина, по който руснаците ще се месят във вътрешната ни политика през идните години. Кремъл вече преминава на по-твърд и директен начин на въздействие върху политическите процеси у нас – чрез подкрепа на отявлено проруски политически субекти. Затова и този руски политически проект у нас ще се роди на основата на Национално движение „Русофили“. Това ще разбърка картите и сред самите проруски политици у нас, които, като за начало, ще започнат да се конкурират за

повече внимание от страна на Кремъл

Към момента фаворит е движението на Николай Малинов.

Картината на анализа обаче ще стане по-пълна, ако разгледаме взаимовръзките в малко по-широк план.

Задачата на новия първи дипломат на Кремъл е да организира по-ефективно работата на руското посолство с политическите субекти у нас. Това може да стане обаче по-резултатно като преди това се реорганизира работата на дипломатическата мисия с българското общество, така че пред него образът на Русия да бъде представен в максимално добра за Кремъл светлина. Не само да се излъска имиджът на Русия, но този образ да се препакетира в нова опаковка, която да го направи по-продаваем сред хората у нас, така че да се промотират проруските политически формации. Първият тест идва на изборите на 4 април.

Впрочем това е и задачата на федералната агенция Россотрудничество, която след смяната на ръководството си през юни миналата година, преминава през дълбока реорганизация на дейността си. Фокусът на работата й е, просто казано, да печели повече приятели на Русия в чужбина. Всъщност агенцията се реформира, за да стане по-ефективен

инструмент на руската хибридна война

против България.

Елеонора Валентиновна Митрофанова, като бивш ръководител на Россотрудничество и като новоназначен посланик в България, ще има като първа важна задача да реализира именно тази нова визия на агенцията, разработена и реализирана от наследника на нейния пост Евгений Александрович Примаков.

Въпросът е доколко старият ръководител на Россотрудничество ще успее да се пренастрои, за да помогне за реализирането на новата визия за агенцията именно у нас.

Времето ще покаже доколко посланик Митрофанова ще изпълни ефективно тази задача, но едно е сигурно – чака ни трудна предизборна кампания, в която Русия ще се намесва вече с по-директни инструменти за хибридно влияние. Чака ни тежка политическа година.

Първият тест е на 4 април

На тази дата, не трябва да забравяме, е подписан Северноатлантическият договор.

Важното сега е какво ще ни донесе 4 април. Дали България ще продължи по пътя на направения евроатлантически избор на обществото ни, като градим една силна и успешна държава в НАТО и ЕС? Или този ден ще отвори хронична политическа нестабилност, като така се превърне в парадна врата, през която руската намеса в българската политика тържествено ще отбележи успешен нов етап?

Това зависи от нас самите!

Време е да се обединим около евроатлантическите ценности!

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 

Ваня Русева

Recent Posts

Славия и Арда се занулиха на Овча Купел

"Белите" вече са без шансове за седмото място...

50 минути ago

Возим се на влак по нови цени от утре

Скокът на някои от билетите е 20%...

един час ago

Почина депутатът от ПП-ДБ Петя Ставрева

Тя бе председател на ПП "Обединени земеделци"...

един час ago

Великденското завръщане: Тежък трафик по магистралите с леки инциденти

Няколко леки катастрофи има на АМ "Тракия"...

2 часа ago

Кой ще победи на 100 м – Мбапе или Юсейн Болт?

Спринтьорът хвърли ръкавицата към футболиста на ПСЖ...

3 часа ago

Кой доносник, кой борец… Петков семейно на плажа Корал

Направи и няколко намека по последния скандал...

3 часа ago
image0 (9K)