Изградиха декоративен лавров венец около Паметника на загиналите във войните старозагорци

Изградиха декоративен лавров венец около Паметника на загиналите във войните старозагорци, научи ЗАРАТА

Община Стара Загора приключи дейностите по изграждане на ниска декоративна ограда, тип “лавров венец”, около основата на „Паметника на загиналите във войните старозагорци“- скулптурна композиция на „Свети Георги“ в парк „Александър Стамболийски“.

Поставянето на съоръжението беше одобрено от членовете на Обществения съвет за архитектура, изкуство и култура към Община Стара Загора и от автора на мемориала – скулпторът Любомир Добрев. Целта на оградните елементи е предпазването на паметника от вандалски прояви и се наложи след поредица разрушения в ниската част на композицията. По време на дейностите са възстановени липсващите букви , подменена е Нимбата на Св. Георги Победоносец, представляваща ореола над главата на светеца, и е извършено почистване.

Паметникът- скулптурна композиция на „Свети Георги“, е посветен на загиналите 2 722 старозагорци във войните за освобождението и националното обединение на България от 1912 – 1913 г., 1915 – 1918 г. и 1944 – 1945 г.

Представлява мраморна пресечена пирамида, върху която е поставен куб. Върху куба се издига мраморна колона, на върха на колоната е високата два метра бронзова фигура на свети Георги Победоносец на кон, с копие, пронизващ змей – символ на воинската храброст. Монументът е открит на 5 октомври 2002 година по инициатива на Съюза на ветераните от войните.


image0 (9K)