„Изгубихте моето доверие“. Двама ключови министри от кабинета на Борис Джонсън подадоха оставки

Министрите на финансите и здравеопазването на Великобритания Руши Сунак и Саджид Джавид подадоха оставки късно във вторник. С това позицията на премиера Борис Джонсън изглежда силно разклатена и той ще трябва да се бори за оцеляването на кабинета си, съобщи Би Би Си.

Оставките дойдоха в момент, когато Джонсън се опитваше да се извини за поредния скандал, разтърсил правителството му – назначаването на отговорен пост в партията на човек, срещу когото е имало жалби за сексуално насилие.

Във вторник министриte на финансите и здравеопазването съобщиха за решението си с писма, в които изразиха съмнение, че Джонсън е способен да управлява администрация, спазвайки нужните стандарти.

„Да се оттегля като финансов министър, докато светът страда от икономическите последици от пандемията, войната в Украйна и други сериозни предизвикателства, е решение, което не взех лесно“, написа в писмото си финансовия министър Сунак.

„Въпреки това обществото с право очаква правителството да се ръководи правилно, компетентно и сериозно. Признавам, че това може да е последната ми министерска работа, но вярвам, че за тези стандарти си струва да се борим и затова подавам оставка“, допълни в мотивите си Сунак.

Здравният министър Джавид от своя страна посочи, че много законодатели и обществеността са загубили доверие в способността на Джонсън да управлява страната в името на националните интереси.

„Ситуацията няма да се промени под Вашето ръководство – и следователно Вие изгубихте и моето доверие“, каза Джавид.

Решенията им бяха последвани още от оставките на зам.-председателя на управляващата партия по въпросите на младежта, няколко парламентарни секретари на министри и един търговски представител. Британската външна министърка Лиз Тръс обаче каза, че стои на „100% зад премиера“.

На този фон лидерът на опозиционната Лейбъристка партия заяви, че правителството на Джонсън се разпада, а лидерът на либералдемократите призова премиера към незабавна оставка.

През последните месеци кабинетът на Борис Джонсън беше намесен в множество скандали. Основният от тях, който стана известен като „партигейт“, беше породен от разкрития за партита, провеждани в правителствени служби въпреки наложени ограничения вследствие на пандемията на коронавирус.

Заради казуса в началото на юни управлението на Джонсън беше изправено пред вот на недоверие, който обаче издържа.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)