Издирването на Боян Петров е изправено пред сериозен проблем

Хеликоптерите, които са изключително важни за издирването на алпиниста Боян Петров, все още не са излетели. Това признаха пилотите, които трябва да управляват машините.

Няма връзка и с наземния спасителен екип, който изкачва връх Шишапангма, под който изчезна Боян Петров.

[ad id=“225664″]

Още нямаме разрешение от китайското правителство, но процедурата е във финалния си етап и до вечерта ще го получим. Планираме да летим утре в 6 часа сутринта„, Това заяви пред „Нова телевизия” капитан Сидарта Гюрюнг от „Симрик Еър“.

[ad id=“263680″]

Хеликоптерите са два, с трима пилоти. Те са изключително подготвени, имат опит и могат да летят над 7000 метра. Нужни са 4 часа, за да стигнат до лагер 2. Единият хеликоптер зарежда с гориво другия. В единия хеликоптер ще пътува един от най-опитните шерпи. Той е катерил върха и по двата маршрута и ги познава в детайли. Той ще направлява пилота„. Това уточни организаторът на издирвателната акция Мохан Ламсал.

[ad id=“236993″]

Има два маршрута до лагер 3, където нашите шерпи намериха палатката му. Единият наричаме нормалния, защото е по-лек. Другият е по-тежкият. Но за съжаление не знаем по кой от двата е тръгнал Боян„, коментира организаторът на спасителната акция.


image0 (9K)