Издирват алпиниста Атанас Скатов, паднал е заради скъсано въже на К-2

Българският алпинист Атанас Скатов е изчезнал на слизане към базовия лагер на К2. Той е част от експедиция за зимно изкачване на втория най-висок връх в света, а неприятната новина бе разпространена от една от пакистанските агенции, организиращи изкачванията – Alpine Adventure Guides.

“Атанас Георгиев Скатов е паднал при слизането от лагер 3 (7350 метра) към базовия лагер (5000 метра) заради скъсване на въже. Тялото му е в неизвестност и екип шерпи го издирва”, пишат пакистанците, съобщава corner.dir.bg.

От непалската фирма-организатор на експедицията съобщиха за БНР, че Скатов е паднал на място, където не може да бъде изпратен спасителен екип и затова натам ще лети хеликоптер.

Последната официална информация от Скатов гласеше, че в четвъртък вечер той е пристигнал успешно в лагер, като е трябвало да започне атака на върха към 23:00 часа българско време същата вечер. Последните данни от GPS-а на българския алпинист са от 7:36 часа тази сутрин и показват, че той е бил на 7100 метра надморска височина.

Осигурителните въжета, които шерпите поставят по маршрут към върха, не издържат много време и се късат, защото стават изключително крехки в следствие на ниските температури, достигащи до -55 градуса.

От Seven Summit Treks, експедицията, от която и Скатов е част, пък пуснаха това съобщение в Instagram рано тази сутрин – “Без ново изкачване на върха. Целият ни екип успешно слезе до лагер 3, след като част от тях стигнаха до 8000 метра. В следващите часове започваме слизане към базов лагер”.

42-годишният Скатов има 11 изкачвания на осемхилядници в кариерата си на алпинист. Българинът е първият веган, изкачил върхове като Аконкагуа (6961 метра), най-високия връх в света Еверест (8848 метра), както и Анапурна 1 (8091 метра) и Лхотце (8516 метра).

 


image0 (9K)