Издъхналата уж внезапно Мария имала болно сърце и прекарала няколко микроинфаркта

Разследващ полицай от Първо РПУ в Бургас, а не следовател, както е по закон, работи по случая с починалата снощи на работното си място сервитьорка.

Вчера около 19,50 часа на телефон 112 е подаден сигнал, че младо момиче, застъпило втора смяна, е припаднало по време на работа. Линейката е пристигнала в рамките на няколко минути, но въпреки усилията на спешните медици, те не са успели да спасят сервитьорката.

Смъртта е вследствие от здравословен проблем са показали резултатите от аутопсията, съобщиха от ОДМВР-Бургас.

Междувременно стана ясно, че 21-годишната Мария е имала болно сърце и няколко прекарани микроинфаркта. Това установили съдебни медици след аутопсията. Младата жена е страдала от т.н. хипертонично сърце, вследствие на нелекувана есенциална /първична-б.а./ хипертония, обясниха медици.

Сърцето й било с размерите на два мъжки юмрука. Във фаталния ден то просто спряло, а жената издъхнала за минута. МВР за трагедията с младата сервитьорка, издъхнала внезапно пред клиенти в Бургас  Сигналът за инцидента е подаден и на дежурния снощи следовател, който обаче отказал да се заеме със случая и затова на място бил изпратен разследващ полицай от Първо РПУ, твърди Флагман.бг.

Законът е категоричен – когато имаме смърт по време на работа, случаят се поема от следовател.  Каква е причината за фаталния изход се установява от съдебния лекар. По-късно става ясно, че момичето е имало здравословен проблем и той е довел до фаталния изход. Но в началния етап на разследване причината не е била безспорно установена.  Може да е преумора, може да е друго.

В случая дежурният следовател, който е отказал да поеме случая, а те много често отказват, е нарушил закона. Следователите вземат огромни заплати, затова трябва да ги заслужат, а не да прехвърлят задълженията си на полицията, коментират юристи. Според тълкувателно решение на Апелативния съд, разглеждал подобен казус след смъртта на филипински моряк на руски кораб, акостирал в Бургас, разследването на смъртен случай през работно време е задължение на следствената служба.

Свързани текстове:

21-годишна сервитьорка мистериозно почина на работното си място в Бургас

Мария Звездева от Шумен е сервитьорката, внезапно издъхнала в Бургас

 

 


image0 (9K)