Изнесена шия, отпуснати рамене – признак за изгърбване

Изнесена шия, отпуснати рамене - признак за изгърбване

Обучения за това как да познават гръбначните изкривявания при децата започват учителите по физическо възпитание и спорт в София. Те ще са част от кампания за ранна диагностика на гръбначни изкривявания на Столичната община.

„Досега не обръщахме толкова внимание на това дали децата са поставени в час. Изгубихме време в електронното обучение. Над 400 учители по физическо възпитание ще се включат в кампанията, ще бъдат обучени да разпознават първите белези на изкривявания. Така ще дадат насока на родителите“, каза директорът на 140 СУ „Иван Богоров“ Мая Зафирова в ефира „България сутрин“.

Трябва да се обърне внимание на това как се намира тялото в пространството – дали има прави линии между ухото, рамото, тазобедрената става, коляното и глезените, обясни кинезитерапевтът Петър Петров. „Трябва да има добра осанка. Ако се забележи, че шията е изнесена напред или раменете са твърде отпуснати това може да са признаци на изгърбване. Трябва да се следи за нивото на лопатките, талийните триъгълници и всички части на тялото да бъдат в една линия“, посочи Петров.

Пред Bulgaria ON AIR кинезитерапевтът подчерта, че е важно родителите да обръщат внимание на стойката на децата, както и да се правят необходимите прегледи.

Според зам.-директора и хореограф па народни танци Марио Гергинов в танцовото изкуство и спорта все по-често се обръща внимание на правилното движение.

„В танцовото изкуство винаги започваме с упражнение на т.нар. „Станка“. Там се научават как трябва да са поставени ръцете, краката. Има много упражнения, за да може тялото да е загрято и подготвено за интензивна работа“, обясни гостът.

Всички учители от 140 СУ „Иван Богоров“ ще се включат в кампанията, уточни директорът. „Те виждат в растежа на детето каква е необходимостта“, коментира Зефирова.

„Едно от най-важните неща е децата да бъдат активни и да имат достатъчно физически занимания през деня, тъй като тялото се адаптира към това, за което го използваме“, смята кинезитерапевтът. Учениците от професия „Танцьор“ имат между 16 и 18 часа седмично.

„Интересът към танцовото изкуство го има. Създава им се култура към всичко“, коментира Гергинов.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)