Изпусни питомното, че гони дивото

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 51, 1990 г.
ИЗПУСНИ ПИТОМНОТО, ЧЕ ГОНИ ДИВОТО
Когато усетиш, че около едно нещо са шетали много зли сили, като че ли и волята ти омеква и губиш сила и кураж да се намесиш, да се бориш да бъде изтръгната истината. Струва ти се, че нещата непоправимо са се променили, че са търсели да изскочат на друг път, че нещо е било назряло до пукване. А когато поолегне времето и видиш, че някой методично е дърпал конците, че някой точно чрез теб си е оправял играта, не ти остава нищо друго, освен да признаеш, че противникът ти е бил по-хитър от теб.
За случая ще визираме следните допирни точки: Старозагорската художествена галерия, двете бивши банки отсреща (едната бе съборена, другата бе превърната в Дом на журналиста), старата цигарена фабрика зад Профсъюзния дом на културата и сегашния Дом на художника. В очертания периметър през 80-те години тук се разиграха някои драматични по своя смисъл и последствия събития. Строителят-разрушител на града (известна партийна номенклатура) беше решил да види сметката на двете бивши банки – образци на старата градска архитектура. Мотивите тогава бяха, че тук трябва да се открие място за манифестациите и за тяхната възторжена публика. Малко по-късно, когато строителят-разрушител посегна и на други подобни с архитектурна стойност сгради, срещу опълчилото му се насреща обществено мнение той направи един широк жест на класово-партиен подход и категорично отхвърли всякакви разумни доводи: буржоазна архитектура и тя няма място в социалистическото ни съвремие! В случая с банката воплите на обществения глас бързо бяха заглушени от рева на докараните тук танкове, с помощта на които старата банка трябваше да подвие колене и безславно да бъде запратена в буржоазното минало. По-късно строителят-разрушител гордо се тупаше по гърдите: видите ли, само половин час ми трябваше да съборя и другата! Причината да не отиде и другата по реда си бе тази, че по същото това време в Стара Загора се случиха представители от ръководството на Съюза на българските художници, които като видяха злочестието от един съвременен културен вандализъм, с авторитета си успяха да обуздаят разрушителната страст на въпросния класово-партиен чистофайник. Сега оцелялата банкова сграда, макар самотна, е едно от малкото човешки неща, на които може да се спре окото на проспекта изток-запад.
Още едно подобно човешко нещо от буржоазно-капиталистическото архитектурно наследство на Стара Загора в близост пък решиха да опазят и съхранят художниците. Запретнаха момчетата ръкави и се заеха да превърнат предоставената им от Общинския народен съвет Бухчева къща в свой дом. Чертаха, градиха, строиха, даряваха пари и труд само и само да стане домът. И добре, че го сториха, защото както се извъртяха нещата, сега четирите малки стаички на втория етаж и дворчето през лятото се оказаха единственото място в 200 000-ната Стара Загора, където нароилото се през последните години художническо племе (дай боже всеки му такъв художествен берекет) може да изложи картините си.
Всеизвестно е, че апетитът идва с яденето, а и на самите художници морето се стори до колене, та с нескриван ентусиазъм отправиха взор към отсрещната сграда – старата тютюнева фабрика с черните си дупки на необитаемост и разруха. Идеята беше от нея да бъде съграден многофункционален изложбен комплекс. Речено-сторено! Идеята беше одобрена от Съюза на българските художници, ръководството му долетя начаса, начело с доайена на българската художествена бохема – неотразимия Дечко Узунов. Идеята бе скрепена с държавните и партийните печати на града в един съвместен договор, подписан на важно историческо място – партийната резиденция на Аязмото. Очарователният както винаги Дечко Узунов произнесе една твърде фриволна реч за такъв тържествен момент, от която точно съм запомнила следните негови думи: „И хем да побързате, че моите години не са малко. Да не става нужда да ви пиша писмо от оня свят.” Отиде си от този свят художникът и колкото се видя реализирана скрепената с официални печати идея, толкова се получи и писмо от него от небесните селения (лека му пръст!)
Договорът си е договор, но по-важно какво „ние” скрито-покрито сме си мислели. Не мина време и ето ти нова партийно-държавна идея за въпросната сграда – междуучилищен център по трудово обучение. Така на две чертожни маси успоредно вървяха два проекта – за изложбения комплекс и за междуучилищния център. Само че, докато едното още стоеше на проект, другото вече на бърза ръка започнаха да го осъществяват. Така едно лято тук преграждаха и доизграждаха бъдещите кабинети за трудово обучение. Другата идея обаче ревностно продължаваха да защищават ентусиазираните художници. По тяхно настояване се свикаха партийни и държавни бюра на комитети и съвети да гледат архитектурния проект за изложбения комплекс, смели защитници излизаха с насрещни гърди срещу строителите-разрушители на града. Скоро обаче крилцата им щяха да омекнат. Избухна като бомба. Докато са зографисвали и оправяли своя дом, художниците са извършвали ред нередности: „Нецелесъобразно използване на сумите от дарението – екскурзия в чужбина, банкети на едро, почерпки на дребно, купуване на предмети за нечии работни кабинети.” (Текстът е от „Работническо дело” от 23 ноември 1988 г. от материала „Късно повикана истина”.) Двама доблестни мъже решават да поставят на място своите некоректни колеги, така на едро и на дребно разполагали с парите от дарението. Следват финансови ревизии, работа на органите на МВР, на прокуратурата. В същото време отделят на ОК на БКП стриктно бди да не се изтърват нещата, настоява, връща, дава ход на проверки и ревизии и т.н. и т.н. На общия фон на тази суматоха вече за многофункционален изложбен комплекс не се говори. Остана да се гуши зад стърчащото архитектурно недомислие – Профсъюзният дом на културата в центъра на града – една окаяна и с черни амбразури сграда.
Кампанията от ревизии, следствия, проверки бе прекратена от официалните инстанции поради липса на доказателствен материал за вина.
Отдавна зреещи сили за единоборство в групата на художниците сега намериха благодатна почва рязко да се разграничат една от друга. Следвайки обстоятелствата, от едната страна на „барикадата” стояха обвинителите (съставът им нарасна), а от другата страна – обвиняемите. Точно скроената и премерена интрига си изигра ролята. Разцепената на две група на старозагорските художници след дълги мъчителни гърчове и препирни вече е обособена на две дружества с идеята за благородно художествено съревнование. Третата страна, макар и да слезе формално от „историческата сцена”, остана със самодоволството за добре свършена работа. Сега можем да си дадем сметка колко бяхме свикнали с шетнята на номенклатурата сред творческите общности. Разбира се, не можеш да отнемеш таланта на човека, но затова пък можеш да му скъсаш нервите и да го хвърлиш в безплодни и уморителни борби, да го откъснеш от нормалната му и естествена среда, да го лишиш от колегиална подкрепа. Но още по-страшно е да осъзнаеш, че си бил в ръцете и си станал жертва на безпросветни страсти.
Животът рано или късно сам отсява питомното, дай, боже благи ръце да го съхранят, да го запазят.
Донка ЙОТОВА

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

DAY OFF – FAMILY TIME очаква малки и големи на 11 май за семейна забава

Събитието на Az-jenata.bg ще се проведе пред хипермаркет HIT MAX от 10:00 до 18:00 часа...

51 секунди ago

Окончателно: Край на рекламата на хазартни игри в медиите

Изключение ще има за държавната лотария...

27 минути ago

Запрянов увери: Военната служба няма да се връща

Ще се предприеме комплексен подход за преодоляване на проблема...

33 минути ago

Удостоиха Райна Кабавианска с награда Гранд Варезе

Това е историческа премия...

44 минути ago

Голямото завръщане? Бербатов заема шефски пост в ЦСКА до дни

Разговорите са в заключителен етап...

58 минути ago
image0 (9K)