Израелско изследване за ваксината на Pfizer предизвика безпокойство

Израелско изследване за ваксината на Pfizer предизвика безпокойство

Снимка: Veejay Villafranca/Bloomberg

Съобщенията за намалена ефективност на ваксината на Biontech и Pfizer Comirnaty срещу делта варианта на коронавируса предизвикаха несигурност във вторник, включително сред инвеститорите в базираната в Майнц германска компания за биотехнологии. Според нови данни на израелското министерство на здравеопазването защитният ефект на ваксината срещу заразяване с Covid-19 е спаднал до 64 процента през юни. Преди това се говореше за 94 процента. Ефективността срещу тежък курс на лечение също намалява от 98%, но остава висока –  93 процента, пише германският Handelsblatt. 

Още по темата

В същото време по-агресивният Делта вариант се е разпространил широко в страната, твърди министерството. На борсата във Франкфурт новината не се прие добре и акциите на Biontech се обезцениха с над 4,5%.

Израел се счита за пионер в рамките на глобалните кампании за ваксинация поради ранното и много широко приложение на иРНК ваксината, разработена от Biontech и неговия партньор от САЩ Pfizer. От 9,2 милиона жители на страната 5,2 милиона са напълно ваксинирани. Ето защо Израел има особено богат практически опит с ваксината.

Експерт от берлинската болница Charité предупреди да не се правят прибързани заключения. „Все още трябва да гледаме на тези данни с повишено внимание. Методологично е трудно да се определи точната ефективност на ваксинацията в такава обстановка като в Израел с ниска честота на заразените и локални огнища”, казва Лaйф Ерик Сандер пред DPA във вторник.

Израелското министерство също подчерта, че ситуацията с данните все още е ппредварителна. Засега няма систематизирани данни от Германия за ваксинационния ефект срещу различни варианти. Според последния преглед на Института „Робърт Кох“ (RKI) от края на юни, общо 7600 случая на заразени има сред хора, които са били напълно ваксинирани в Германия.

Около 3600 от тези случаи са симптоматични инфекции на Covid, така наречените пробиви във ваксинацията. От тях на свой ред около 86 процента са с алфа варианта. Само за 24-тата календарна седмица са отчетени 85 такива пробиви във ваксинацията, 56 процента от които се дължат на алфа варианта.

В момента се оценява делът на другите варианти на вируса. Засега обаче той е много малък и не се отчита. Като цяло RKI досега е оценил ефективността на ваксината по отношение на симптоматични инфекции на Covid на 99 процента.

Според Министерството на здравеопазването на Райнланд-Пфалц до момента са наблюдавани 351 пробиви във ваксинацията. От тях само шест са доказани като делта вариант, а 130 спадат към алфа варианта. В около 200 случая обаче вирусният вариант изобщо не е определен.

Предишни анализи показват по-силен защитен ефект

Biontech и Pfizer обаче казват, че засега не са известени за анализите от Израел. Базираната в Майнц компания казва, че ефективността на ваксината срещу варианти се проверява редовно. Изследвани са над 30 варианта и резултатите са събрани в съответствие с научните стандарти и публикувани в специализирани списания.

Предишни анализи стигнаха до резултата, че защитният ефект на ваксината спрямо делта варианта е малко по-нисък, но все още относително висок. Това ставало ясно както от лабораторни тестове, така и от така наречените реални данни.

Според проучване от Шотландия например ваксината показва защитен ефект от 79 процента спрямо делта варианта, докато ефективността спрямо алфа варианта, наблюдаван първоначално във Великобритания, е достигнала 92 процента. Анализът, публикуван в списание The Lance“, се основава на около 19 500 случая на заразени и 377 хоспитализирани.

Правителствената агенция Public Health England наскоро представи анализ, че ваксината на Pfizer и Biontech намалява риска от тежки, лекувани в болница случаи на Covid с Дела варианта с 96%. Ваксината на Astra-Zeneca е била ефективна на 92 процента при тези тежки случаи.

Още през май властите стигнаха до заключението, че ваксината на Biontech намалява риска от симптоматични инфекции с Делта варианта след втората ваксинация с 88 процента – в сравнение с 93 процента ефективност спрямо алфа варианта. За ваксината на Astra-Zeneca сравнимите стойности са 60% и 66%.

Според Public Health England и двете ваксини са били само на 33 процента ефективни след само една доза. Това означава, че рискът от зараза се намалява с една трета само при една доза, докато при алфа варианта все още има 50% ефективност след една доза. От гледна точка на британските власти данните потвърждават, че ваксините имат солиден защитен ефект, но също така подчертават значението на прилагането на двете дози ваксини.

Източник: https://www.investor.bg/


image0 (9K)