Израел и Хамас си размениха нови удари. Пратеник на САЩ пристигна в Тел Авив

Израел поднови в нощта срещу събота въздушните удари срещу ивицата Газа, а от палестинската групировка Хамас отговориха с нови ракети по израелска територия, съобщава Ройтерс.

Палестинските медици заявиха, че най-малко 12 души са били убити за една нощ при въздушните удари в Газа. Сред тях има жени и деца, в бежански лагер, западно от Газа.

Израелските военни заявиха, че са нанесли удари по военно разузнавателно съоръжение на Хамас и редица обекти за изстрелване на ракети в северната част на Газа.

В изявление на Министерството на религиозните въпроси на палестинците се посочва, че израелски самолети са унищожили джамия. Военен говорител каза, че армията проверява информацията.

Според сведенията на Ройтерс, от другата страна на границата в Южен Израел в градовете Беершва и Ашдод сгради са поразени от ракети. Няма съобщения за потрадали.

Конфликтът започна в понеделник след седмици на нарастващо напрежение между израелци и палестинци в Източен Ерусалим, което доведе до сблъсъци на свещени места, почитани и от мюсюлмани, и от евреи. 133 души са убити в Газа от началото на боевете, както и осем израелци.

В неделя е свикана среща на Съвета за сигурност на ООН. Призивите към израелските и палестинските лидери досега не успяват да доведат до споразумение за прекратяване на огъня.

Междувременно в Тел Авив пристигна пратеникът на администрацията на Байдън Хади Амр. Той е заместник-помощник секретар по израелско-палестинския въпрос. Целта на посещението му е да подпомогне преговори в опит за деескалация на напрежението между Израел и палестинците.

Хади Амр ще участва в разговори с представители на израелците, палестинците и ООН, с надеждата да се споразумеят за прекратяване на огъня.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)