Израел съобщи за 275 случая на миокардит след ваксиниране с Pfizer

В Израел са съобщени 275 случая на миокардит между декември 2020 г. и май 2021 г. сред над 5 милиона ваксинирани хора

Министерството на здравеопазването на Израел заяви във вторник, че е установило, че малък брой случаи на сърдечни възпаления, наблюдавани главно при млади мъже, получили ваксината срещу Covid-19 на Pfizer в Израел, вероятно са свързани с тяхната ваксинация, предава Reuters, цитирани от Фокус.

Pfizer заяви, че не е наблюдавал по-висока честота на заболяването, известно като миокардит, отколкото обикновено се очаква при общата популация.

В Израел са съобщени 275 случая на миокардит между декември 2020 г. и май 2021 г. сред над 5 милиона ваксинирани хора, заяви министерството, разкривайки резултатите от проучване, което е било поръчано в тази връзка.

Повечето пациенти, които са преживели възпаление на сърцето, са прекарали не повече от четири дни в болницата и 95% от случаите са класифицирани като леки, според проучването, което според министерството е проведено от три екипа експерти.

Проучването установи, че „има вероятна връзка между получаването на втората доза от ваксината на Pfizer и появата на миокардит сред мъже на възраст от 16 до 30 години“, се казва в изявление. Според констатациите такава връзка се наблюдава повече при мъжете на възраст между 16 и 19 години, отколкото в други възрастови групи.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви миналата седмица, че възпалението на сърцето след ваксинация с Comirnaty не е причина за безпокойство, тъй като те продължават да се случват с честота, каквато обикновено засяга общата популация, като се знае, че младите мъже са особено предразположени към това заболяване.

Консултативна група на Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ миналия месец препоръча по-нататъшно проучване на възможността за връзка между миокардита и иРНК ваксините – тези на Pfizer и Moderna.

Системите за мониторинг на CDC не са открили повече случаи, отколкото би се очаквало сред населението, но консултативната група заяви в изявление, че членовете смятат, че доставчиците на здравни услуги трябва да бъдат информирани за съобщения за „потенциално неблагоприятно събитие“.

Pfizer отговори в изявление, че е наясно с израелските наблюдения на миокардита и заяви, че не е установена причинно-следствена връзка с неговата ваксина.

Нежеланите събития се преразглеждат задълбочено и Pfizer комуникира редовно с отдела за безопасност на ваксините към израелското министерство на здравеопазването, за да прегледа данните, се посочва в отговора на фирмата.

Израел се отказа да разреши ваксинацията на юноши от 12 до 15 години, докато се чака докладът на Министерството на здравеопазването. Успоредно с публикуването на тези констатации, министерска комисия одобри ваксинирането на подрастващите, каза висш служител.

Комитетът даде зелена светлина за ваксиниране на деца от 12 до 15 години и това ще бъде възможно от следващата седмица,“ каза Нахман Аш, координатор на борбата с пандемията в Израел в отговор на Радио 103 FM. „Ефикасността на ваксината надвишава риска.

Израел е световен лидер в разпространението на ваксините срещу новия коронавирус сред населението.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)