Изследване: „АстраЗенека” предпазва 100% от тежка форма на К-19

Ваксината на “АстраЗенека” и Оксфорд е 100% ефективна за предотвратяване на тежко заболяване с COVID19 и приемане в болница. 79% е ефектът на препарата при предотвратяване на симптоматичното боледуване, съобщи Мене Пангалос, изпълнителен вицепрезидент на “АстраЗенека”, отговарящ за биофармацевтичните изследвания.

Данните са от дългоочаквано американско проучване сред над 32 000 души в САЩ, Чили и Перу, което проправя път за одобряване на препарата и в Америка. 80% е ефективността на ваксината при хората над 65-годишна възраст. Такива са били около 20% от участниците в новите тестове.

Не е установен увеличен риск от поява на кръвни съсиреци след първата доза, подчерта изпълнителният вицепрезидент на “АстраЗенека”. Данните от новите тестове доказват, че ваксината Оксфорд/“АстраЗенека” е еднакво ефективна за представители на различните раси и възрастови групи.

Близо 60% от доброволците били със здравословни състояния, за които е известно, че увеличават риска от развиване на тежка форма на COVID-19. Дозите са поставяни с интервал от 4 седмици, но данните сочат, че увеличаването на този период допълнително повишава ефективността на препарата.

До няколко седмици се очаква одобрение от американския Федерален регулатор за храните и лекарствата, съобщи Рууд Добер, изпълнителен вицепрезидент на “АстраЗенека”, отговарящ за бизнес отдела на компанията, предава 24 часа.

“До момента общо над 70 страни в 6 континента са дали спешно или условно одобрение за пускане на пазара”, посочи той.

Данните идват на фона на ново напрежение между Великобритания и ЕС за разпределянето на произвежданите на тяхна територия ваксини. Съобщено бе, че европейските лидери ще обсъдят в четвъртък забрана за износа на ваксини от завода на “АстраЗенека” в Нидерландия, за да гарантират снабдяването на европейските държави.

По този начин Великобритания няма да получи 20 млн. дози, на които разчита, за да ваксинира цялото си възрастно население до края на юли. До момента тя е успяла да сложи първа инжекция на около 40% на гражданите си, докато в ЕС ваксинираните са под 12 на сто. Брюксел съобщи, че през последните седмици от европейски заводи са изнесени 41 млн. дози за 33 държави, като 10 млн. са отишли за Острова.

Великобритания отговори на обвиненията за ваксинационен национализъм с данни, че е инвестирала милиони в създаването на ваксината в Оксфорд и е сключила договори за нея месеци преди ЕС да го направи. Освен това съществували данни, че в ЕС има около 12 млн. дози на “АстраЗенека”, които не се използват заради нарушеното доверие към ваксината.

Заради опасения, че предизвиква съсиреци, поставянето ? бе спряно за известно време в десетки държави, включително в България. Британският премиер Борис Джонсън обяви, че ще се опита да намери компромисно решение с европейските си колеги. Според него Великобритания не трябва да се заблуждава, че няма да усети ефекта от увеличаващите се случаи на коронавирус в Европа, въпреки че на нейна територия те рязко спадат.


image0 (9K)