Проучвания показват колко са защитени ваксинираните срещу коронавирус и тези, които са го преболедували

Проучвания показват, че хората, които са боледували след заразяване с COVID-19 имат по-продължителен имунитет към вируса, отколкото се предполагаше досега. За още по-дълъг период обаче са защитени тези, които са ваксинирани срещу новия коронавирус.

Учени са изследвали проби от костния мозък на доброволци, които са боледували от COVID-19 преди година. Изследователите са открили, че при тези пациенти са налични „Б клетки“ (B cells). Това са вид лимфоцити, които съхраняват информация, че човек е прекарал коронавирусна инфекция. Ако той отново се зарази с коронавирус, „Б клетките“ ще го „разпознаят“ и ще създадат антитела, които ще спрат неговото разпространение в организма.

Проучването показва, че тези клетки продължават да съществуват и след 12 месеца от заразяването, информира БНР, цитирано от ЗАРАТА.

Резултатите от друго проучване, които са публикувани в списание „Нейчър“ (nature.com) показват, че ваксините създават повече антитела от тези, които тялото изгражда след преболедуване.

Това би означавало и по-дълготрайна защита„, коментира д-р Уилям Шафър – професор в американския университет „Вандербилт“.

Най-силна имунна защита срещу новия коронавирус получават хората, които са били заразени с него, а по-късно са били и имунизирани.

Въпреки обещаващите резултати от изследванията, експертите все още не могат да  бъдат категорични за продължителността на защита.

Д-р Антъни Фаучи, главен здравен експерт на САЩ, заяви по време на изслушване пред комисия в Сената, че не очаква защитата от ваксината да бъде безкрайна. Той смята, че имунизираните трябва „след време“ отново да бъдат ваксинирани.

 

 


image0 (9K)