Изчезна групата, която пуска клиповете за къщата в Барселона

Фейсбук групата „Да спрем разграбването на България“, която публикува видеа и информация по скандала с „къщата в Барселона“ и „Мис Бикини“ и обвърза двете с премиера Борисов, е премахната от социалната мрежа.

Вероятно групата е била докладвана и свалена от администраторите на Фейсбук.

[ad id=“225664″]

Групата разпространи два клипа за имот в каталунската столица и разказа подробно за връзката между къщата, близки до Бойко Борисов хора и няколко милиона евро, постъпили първоначално по сметки на фирми, регистрирани в Испания на името на манекенката Борислава Йовчева.

Борисов официално отрече да има общо с аферата.

Създателите на клиповете обещаха в най-скоро време да публикуват и трето видео с допълнителна информация.

Това е страницата, която свърза името на премиера с това на манекенката Борислава Йовчева и твърди, че дамата е получила къща в каталунската столица и солидна издръжка. Парите, според публикуваните документи, са прехвърлени през офшорни фирми на близки до Борисов лица.

След първия видеоклип за аферата, в задочно интервю за Сашо Диков Бойко Борисов отрече всяка връзка с моделката. Той обяви, че не познава Йовчева, няма дете от нея и не ѝ е купувал къща.

Вторият видеоклип, който според създателите си няма да е последен, добавя още щрихи към предполагаемата схема. Съобщава се, че в къщата в Барселона живее и дете. Авторите споменават неговото име и възраст и посочват, че бащата е неизвестен за широката публика.

За пръв път във връзка с аферата се замесва и името на президента на тенис клуба в Банкя Иван Саздов. Според запознати въпросният клуб е предпочитано място за спорт и социални контакти от министър-председателя. Там има дори негов дървен паметник.

[ad id=“225664″]

Създателите на клипа посочват, че аферата „Мис Бикини“ (по една от завоюваните от манекенката титли) представлява международна схема за пране на пари с подставени лица и офшорни фирми. На адреса на къщата в Барселона са регистрирани две компании, чийто собственик е бащата на Йовчева – Георги Йовчев. На фирмите, през кипърската офшорна компания Palms Enterprises, са прехвърлени милиони евро. Представител на Palms Enterprises зa България е Йордан Христов. Твърди се, че Христов е назначен от кипърския собственик на фирмата Никос Михайлидис за представител на основния актив на компанията у нас – „Спортни имоти Приморско“ АД заедно с Иван Саздов.

Клипът свързва имената на Йордан Христов и съпругата му Силвия Николова с избухнал скандал за британските офшорни зони. Връзката е Майкъл Дойл от остров Сарк. През 2012 в офиса на фирмата, управлявана от него и съпругата ми Белинда Ланион, влиза агенти на службите и прокуратурата, твърдят авторите на видеото. Впоследствие двамата са осъдени за пране на пари. Йордан Христов и Силвия Николова са пълномощници на фирми на Белинда Ланион в България, твърдят създателите на клипа. Нейни фирми са имали съдружие в техни дружества.

[ad id=“225664″]

Часове след публикуването клипът бе свалена за преработване с уточнението, че от него ще бъде премахната информацията, по която детето може да бъде разпознато.


image0 (9K)