Загадки

Изясниха какво може да има в скритата камера в Хеопсовата пирамида

Учени от Миланския политехнически университет в Италия предполагат, че кухината, открита миналата година във вътрешността на Хеопсовата пирамида, е тронна зала, съобщи „Лента“, цитиран от Дарик.

[ad id=“263680″]

Във въпросната скрита камера може да има създаден от метеоритно желязо трон, който се е използвал в погребалния ритуал и според вярванията е трябвало да помогне на фараона да се отправи към задгробния живот.

В края на миналата година археолози от Франция и Япония откриха 30-метрова кухина в Хеопсовата пирамида с помощта на мюонна радиография в рамките на проекта „Скан пирамидс“. Методът на сканиране е базиран върху регистриране на минаващите през пирамидата потоци мюони – частици, които възникват при сблъсъци на космически лъчи със земната атмосфера и достигат повърхността на нашата планета.

[ad id=“218001″]

Установено бе, че скритата камера се намира над Голямата галерия – коридори, които водят към гробницата на фараона. Това показва, че помещението вероятно е играло важна роля в погребалния ритуал. По думите на учените, то не е имало функция, свързана с намаляване на натиска върху Голямата галерия, тъй като при строежа сводовете й са били достатъчно укрепени.

Откриха термични аномалии в Хеопсовата пирамида

В древни текстове, посветени на погребалния ритуал, се споменава, че след смъртта си фараонът трябва да седне на железен трон и с него да мине през „небесните двери“. Учените са на мнение, че тронът може да е бил създаден от метеоритно желязо. То било широко използвано от древните египтяни за производство на предмети, предназначени специално за владетели.

[ad id=“218548″]

Хеопсовата пирамида е построена преди повече от 4500 години и е единственото от Седемте чудеса на света, съхранено до наши дни.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Митничари хванаха менте шампоани на „Капитан Андреево“

Били в товарен автомобил, влизащ от Турция...

6 часа ago

Полицаи и деца заедно в акция на пътя

Подрастващите научиха важни уроци за безопасността си на пътя...

7 часа ago

Бургас отбеляза Летния Никулден с курбан и концерти

На днешния ден рибарите ритуално "отключват" морето...

7 часа ago

В китайски зоопарк: Нямат панди, боядисват кучета „чау чау“

Използвали био бои заради атаки от еколозите...

8 часа ago

Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира?

Той определя различни правила за двама ви...

8 часа ago
image0 (9K)