Икономист: Да преборим инфлацията, като се пенсионираме на 70!

Икономист: Да преборим инфлацията, като се пенсионираме на 70!

Снимка: Unsplash

Животът в Европа става все по-скъп. Междувременно рязко нарастват не само разходите за енергоизточници, но и цените на други продукти. По данни на Евростат през април цените на хранителните продукти са се повишили с темп над средния. Според германски експерти пък потребителите трябва да бъдат подготвени за инфлация от над 7% през следващите месеци.

Ето защо в борбата срещу високата инфлация местният икономист Гюнтер Шнабeл се застъпва за по-нататъшно увеличаване на пенсионната възраст. „Пенсионната възраст трябва да се повиши. Германия вече има огромен проблем с квалифицираната работна ръка – стотици хиляди работни места не са заети“, казва икономистът в интервю за таблоида Bild. Според Шнабeл това ще доведе до рязко повишаване на заплатите през следващите няколко години, което ще оскъпи значително стоките и услугите.

Според ръководителя на отдела по макроикономика в Германския институт за икономически изследвания Александер Криволузки в основата на искането на Шнабeл стои тезата, че застаряването на обществото може да има инфлационен ефект по две причини: От една страна, предлагането на пазара на труда намалява, което води до увеличаване на заплатите. От друга страна, пенсионерите стимулират търсенето, тъй като ликвидират спестяванията си.

Въпреки това Криволузки смята, че е погрешно да се прави заключението, че по-дългият трудов живот ще доведе до ефективна борба с настоящото увеличение на цените.

„За да овладеем инфлацията, се нуждаем от мерки, които да действат бързо и сега. Те включват мерки на паричната политика. От друга страна, удължаването на професионалния живот е по-скоро дългосрочна мярка“, казва Криволузки пред ntv.de. Ще бъде необходимо да се стабилизира пенсионната система. Политиците трябва най-накрая да обсъдят този въпрос прозрачно, пояснява той.

Но обвързването на удължаването на трудовия живот в настоящата ситуация на високи нива на инфлация със страховете от инфлация има популистки привкус. „То е проблематично и защото предполага, че централната банка не може сама да се бори с инфлацията, което не е вярно“, казва икономистът,

И Себастиан Дулиен, директор на Института за макроикономика и изследване на бизнес циклите в Дюселдорф, също смята, че повишаването на пенсионната възраст не може да е целенасочена мярка за спиране на високата инфлация.

„Понастоящем инфлацията се дължи на високите цени на енергоизточниците и храните, а не на прекомерен натиск върху заплатите. Удължаването на възрастта за пенсиониране не помага при тези високи цени на енергията и храните“, казва Дулиен.

Според него съществуват теории, които предвиждат, че в дългосрочен план ще има ускоряване на инфлацията поради намаляването на работната сила, тъй като този недостиг може да повиши заплатите. Засега обаче емпиричните данни не сочат, че настоящата инфлация е свързана по някакъв начин с недостиг на работна ръка заради застаряването или с прекомерно увеличение на заплатите.

„Недостигът на работна ръка понастоящем не е значим инфлационен фактор нито в Германия, нито в основните страни, от които внасяме“, казва Дулиен. Според него недостигът на работна ръка в някои сектори се дължи по-скоро на факта, че условията на труд в много области са лоши или са се влошили по времето на коронавируса – например в системата на здравеопазването. „Ако тези оплаквания бъдат отстранени, недостигът в тези области би трябвало да се подобри“.

Още през миналото лято предложенията на Научния консултативен съвет към Федералното министерство на икономиката и технологиите за реформа, насочена към пенсиониране на 68 години, предизвикаха сериозно брожение. Според сегашното правно положение възрастовата граница за пенсиониране в Германия постепенно ще бъде увеличена от 65 на 67 години до 2029 г. 

https://www.investor.bg/


image0 (9K)