Икономист: Цените на храните ще тръгнат нагоре от октомври

Проучване на синдикатите показва, че цените на хляба намаляват, но не навсякъде. Доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН смята, че до голяма степен стабилизирането на цените се дължи на премахването на ДДС-то.

Още по темата

12 юли 2022 20:40

22

„От КНСБ казват, че между 2 и 8% има понижение на цените (бел. ред. – на хляба), като в големите градове е по-голямо – някъде достига до 20%. Там са бившите общински хлебозаводи, там ДДС-то има значение. Но основният доставчик на хляб са търговските вериги, които работят с внос и при тях действително има отражение. В малките фурни би трябвало да няма влияние, но там пък е истинският хляб“, обясни той в „България сутрин“.

Гостът изтъкна, че мелниците изведнъж са се задръстили с евтино зърно от Украйна. Зърното минава през Румъния, идва в България и подбива вътрешния производител, посочи доц. Боюклиев.

Въпреки това зърното от тази реколта е по-евтино, но от следващата ще бъде по-скъпо – с 50% нагоре от 1 октомври, стана ясно от думите му. А зърното от Украйна не е съвсем качествено, тъй като в него има забранени от ЕС препарати. Азотните торове в Украйна обаче са по-евтини.

„80% от зеленчуците у нас са внос и идват чак от Португалия. Там има един куп национални субсидии от националните бюджети. В Испания, откъдето идват 10% от зеленчуците в България, част от зеленчуците идват от Мароко и са много по-евтини. Вече имаме качествени български зеленчуци на пазара, но цените са малко по-високи“, каза още доц. Боюклиев пред Bulgaria ON AIR.

Институтът за икономически изследвания към БАН прогнозира, че до септември ще има нормализиране на цените. След това се очаква поскъпване, тъй като производството става все по-скъпо.

„Румънците стимулират късите вериги. Ние вече закъсняхме, няма го в нашия План за възстановяване. Това е пресният плод и зеленчук, който идва от градината. Идват от Йордания, Холандия… Това са транспортни средства, въглероден отпечатък. Най-големият производител на ябълки в България тръгва да ликвидира ябълковата градина, защото сме затрупани със субсидиран внос“, подчерта доц. Боюклиев.

Той очаква цената на олиото да се стабилизира, но отбеляза, че качествените продукти ще останат скъпи. По думите му трябва да се стремим към високи доходи, а не към евтини храни, защото евтината храна е некачествена.

„Украйна има затруднения в производството. Предстои среща, за да осигурят коридор за зърното. В Украйна трябва да се освободят от старата реколта и да имат условия да заложат новата. Там е най-богатият хумусен слой“, каза за финал доц. Огнян Боюклиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)