Илия Левков: 350 са зарядните станции за електромобили у нас и се увеличават

Зарядната инфраструктура се развива доста ускорено в България. По последни данни, не по-малко от 350 са зарядните станции, където човек може да обслужи своя електромобил. Ежедневно имаме между три и пет запитвания за зарядни станции, които да бъдат инсталирани. Потенциалът в България е огромен. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Бизнес старт“ Илия Левков, председател на националната браншова организация „Индустриален клъстер Електромобили“.

Още по темата

Той даде пример с Нидерландия, където има над 17 хиляди – 18 хиляди зарядни станции и това е една десета от целите, които там си поставят, за да обезпечат електрическата мобилност.

„Интересът към електромобилите в България се увеличава въпреки малките абсолютни числа, като ръстът не е паднал под 50% ежегодно, а тази година е 60%, което означава, че те са 3 – 4 хиляди, 15 хиляди, заедно с хибридите, число, което ще започва все по-сериозно да влияе върху транспортната система на България. Това, че има различни форми на ползване на електрически превозни средства за мен е доказателство, че тази услуга стана реалност“, посочи Левков.

От думите му стана ясно, че европейската директива, която е от 2014 г., трябваше вече да бъде интегрирана вече в българското законодателство.

„В нея имаше около 7 хиляди цели, които бяха поставени и трябваше да бъдат изпълнени от България до 2020 г., но това не се случи. Около 6 хиляди от въпросните цели са свързани с електрически зарядни станции“, посочи експертът.

Левков припомни, че директивата визира трите вида горива – метан, водород и електричество.

„В използването на метан България е на едни от първите места в региона – на всеки 18 км имаме метанова станция. Водородни станции в България няма, тъй като са прекалено скъпи, а и няма водородни автомобили, които да зареждат на тях“, обясни експертът и прогнозира, че в България има огромен потенциал за изграждане на зарядни станции, тъй като той върви с натиска от страна на електромобилите, които се движат в страната.

Германският производител на електромобили стартъпът Next.е.GО търси терени в шест страни с идеята да построи свои заводи в тях. Една от тези държави е България, като планът е да се инвестират 140 млн. евро, а производствените мощности да бъдат изградени в Ловеч до 2023 г.

„България е едно добро място за инвестиции“, категоричен е Илия Левков. Той смята, че всяка инвестиция ще бъде изплатена в срока, заложен в бизнес плана.

„Потенциалът за развитие на подобен тип инвестиционни проекти за бизнес с електромобили е огромен. България има нужда не само от производители на самите превозни средства, но и фабрики за батерии. Тук не се фокусираме само върху електромобили, а върху цялата палитра на възможности – от тротинетки до самолети“, обясни Илия Леков.

Организацията „Индустриален клъстер Електромобили“ произвежда кадри в сектора на електромобилността.

„Секторният съвет за електрическа мобилност, който създадохме с Министерството на образованието, се оказа нещо много иновативно в тази част на Европа. Европейската инвестиционна банка реши да бъде разширен този модел, за да може да споделим опита си със съседни държави като Румъния и Гърция. По темата за подготовка на кадри като образователна инициатива сме по-напред от съседните ни държави. С удоволствие бихме споделили тези наши кадри. Целта ни е нашите деца да получат добро професионално образование и трудова реализация“, коментира Илия Левков.

Той разкри, че в 15 гимназии се изучават професиите монтьор и техник на електрически превозни средства, като учениците вече са 500 и тази година ще се приемат още.

По думите му, в световен мащаб автомобилите с малък пробег или тези, които са за градско ползване, са само първият етап в развитието на електрическата мобилност.

„Тенденцията при всички производители в момента е към осигуряването на по-голям пробег на електромобилите, така че в хоризонт до пет години те да могат да бъдат конкурентни по изминато разстояние с едно зареждане на класическите превозни средства с двигатели с вътрешно горене“, прогнозира Илия Леков.

Той е убеден, че ще се увеличава и тяхната независимост от зелената инфраструктура. „Представете си, че имате електромобил, с който може да изминете хиляда километра“, риторично попита експертът.

Председателят на националната браншова организация „Индустриален клъстер Електромобили“ разказа и за проекта Smart City Cluster, който е разработен с партньори от Испания, Италия и Германия. Той дава възможност да се обмени информация за различни клъстери в държавите в областта на умните градове и автомобили.

Какви са инвестиционните проекти и бизнесът с електромобили в България? Кои градове могат да послужат за пример със смарт практиките си? Как се търсят компании, които да работят в областта на електрическата мобилност? Може ли да се печелят проекти за развитие на електромобилния бизнес?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да видите тук.
 

Източник: https://www.investor.bg/


image0 (9K)