Има ли друга опция у нас освен предсрочни избори?

Размяна на остри реплики между премиера Кирил Петков и президента Румен Радев по темата със Северна Македония. В публичното пространство пък започна все по-често да се говори за предсрочни парламентарни избори.

„Не виждам друга опция освен предсрочни избори, защото вариантите за съставяне на кабинет в това НС са в сферата на теорията. Евентуалният нов парламент ще бъде също толкова фрагментиран, колкото е сегашният.  Много трудно ще се състави кабинет, а тази невъзможност ни въвлича в спирала от предсрочни избори“, заяви политологът Светлин Тачев в студиото на „България сутрин“.

Още по темата

24 юни 2022 07:00

57

Социологът Юлий Павлов посочи, че сегашната тройна коалиция в следващия парламент ще има най-вероятно още по-малко депутати.

„ГЕРБ може да качи малко резултата, а ДПС – да си го запази. Заедно те да имат също около 100 депутати. За да се състави някаква управленска коалиция, тя трябва да бъде около тези два центъра – тройната коалиция или ГЕРБ и ДПС. Нещата ще са в ръцете на останалите депутати, които ще бъдат разпределени между „Възраждане“ и партията на Стефан Янев, евентуално“, прогнозира той.

По думите му ще се получи така, че трите партии, които са управлявали досега, ще се молят на Янев, когото са изгонили преди това.

„С какво ще е по-добра една четворна коалиция, в която вместо ИТН ще е „Български възход“? Едни предсрочни избори няма да подобрят картината, съставянето на правителство ще бъде по-трудно, а дори може и да е невъзможно. Много по-добре е да се направи правителство в този кабинет“, настоя социологът.

За съставяне на кабинет в рамките на това НС има две опции, отбеляза Тачев пред Bulgaria ON AIR.

„Първата опция е „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП да търсят подкрепа от отцепилите се депутати от ИТН, както и от още депутати. Вторият вариант е да се прави правителство на спасението, с къс мандат, между формациите от сегашното управление с партии от опозицията“, посочи той.  

И добави, че ако влезем в спирала от предсрочни избори, избирателната активност ще намалява.

„Нека не забравяме, че ни чакат 3-4 месеца еднолично управление на Румен Радев. Поведението на Петков и Василев не е на хора, които ще търсят подкрепа в това НС от всички политически сили. То е поведение на хора, които са в предизборна кампания. Ясно е, че ако предложат правителство с премиер Кирил Петков, шансът то да мине е нулев“, смята Павлов.

Според него, ако хартиената бюлетина се върне като вариант за гласуване, избирателната активност ще се повиши при всички положения.  

Събеседниците коментираха и напрежението и критиките по оста Петков – Радев.

„Кризата между двамата я има. От изказванията на Радев, който е доста обран в последно време по отношение на политическата ситуация у нас, си личи нежелание за предсрочни избори и съставяне на кабинет от него. Това означава, че той ще поеме ролята на човек, който управлява по време на редица кризи“, каза политологът.

Социологът обърна внимание, че Радев разкритикува „пазаруването на депутати“, но и корупционния модел на ГЕРБ. И подчерта, че е ясно, че третият вариант са именно изборите.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)