„Има такъв народ“ очаква подкрепата на партиите на протеста

"Има такъв народ" очаква подкрепата на партиите на протеста

Тошко Йорданов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В предишния парламент партиите ни предлагаха подкрепа – дори до 165 гласа, днес – не, а ние сме същите, няма разлика, коментираха от „Има такъв народ“ (ИТН) по време на пресконференция днес.

Очакванията бяха, че представителите на партията ще обявят нов състав на проекта си за кабинет, след като беше оттеглена кандидатурата на Николай Василев.

Тошко Йорданов обаче каза, че кабинетът ще бъде обявен, „когато му дойде времето“. Той поясни единствено, че в него няма да има лица от НДСВ, а профилът на премиера не се променя – с добра експертиза.

„Следващият наш кандидат ще бъде професионалист, експерт, с качества да менажира икономиката“, каза още Филип Станев от ИТН.

Още по темата

В момента не се водят преговори с политически партии, стана ясно още от думите на представителите на ИТН. Тошко Йорданов обясни, че ще представят проект за правителство и ако не получат подкрепата на „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, ще приемат, че те имат право да се коалират с ДПС, БСП или ГЕРБ.

ИТН предлага политики и идеи за развитие, които да реализират от Министерския съвет, и ще търсят подкрепата на парламента за тези свои планове.

„Не желаем гласовете на ГЕРБ и ДПС“, казаха от ИТН и допълниха, че им е важна подкрепата на другите две реформаторски партии. С тях имат „обща посока на действия“ – съдебна реформа, ГЕРБ и главния прокурор, но има и още много области, които са важни за управлението на страната.

Още на 21 юли, със ситуирането на 46-ото Народно събрание, ще стане ясно кой подкрепя правителството на ИТН – отново няма да има преговори, но представителите на партиите ще си говорят в залата. От партията посочиха, че не искат нови избори заради тежкото състояние на страната.

Тошко Йорданов коментира още пред журналистите, че има „вътрешно усещане“, че някои хора в служебния кабинет са на ДПС, но отказа да даде повече подробности. 

На служебния финансов министър Асен Василев е бил предложен постът вицепремиер по европейските фондове, но е отказал участието в кабинета, защото не е бил съгласен с идеята, която ИТН има за бюджетна политика, а именно – балансиран бюджет, стана ясно още от пресконференцията на партията.

Източник: https://www.investor.bg/ .


image0 (9K)