Името на Македония и гъвкавият руски цинизъм

Това не е просто спор за името на една страна – от него донякъде зависи съдбата на цяла Югоизточна Европа. Затова Москва е толкова усърдна в своя гъвкав цинизъм, пише Райнхард Везер във ФАЦ.

default

Спорът между Гърция и Македония за името не е просто някаква обикновена междусъседска свада. Той може да окаже въздействие върху стабилността в цяла Югоизточна Европа. Македония носи същото име като една гръцка провинция, а на Атина това не ѝ харесва, поради което вече от години блокира сближаването на северната си съседка с ЕС и с НАТО. В резултат  на това Македония за дълго влезе в една авторитарно-националистическа спирала, която почти доведе до разпадането на страната; а ако Македония се разпадне, последиците за съседните държави ще бъдат необозрими.

Демократичният обрат в Македония създаде основата за ново раздвижване в спора за името. Но това раздвижване може да бъде блокирано, ако – под впечатлението на големите националистически демонстрации – Атина отново реши да се запъне. Такова развитие ще зарадва едного извън Гърция: Кремъл, който иска да предотврати приемането на Македония в НАТО. В спора за името Москва действа с обичайния си гъвкав цинизъм. Досега горещо обичаше македонските националисти, днес обаче външният министър Лавров препоръчва на гърците да не се съгласяват с никакъв компромис.

Райнхард Везер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

www.faz.net

Всички права запазени! Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Източник: Дойче Веле


image0 (9K)