Имунизационен паспорт ще има всеки имунизиран в България за всички страни от ЕС

Имунизационен паспорт – удостоверение, че е имунизиран, ще има всеки, ваксиниран в двете фази – интервалът е 21 дни. Документът ще може да се ползва при пътуване и за други цели, обясни доц. Ангел Кунчев.

„Ние разработваме такъв сертификат, който е близък като формат до европейския паспорт, макар той още да не е утвърден. Когато това стане, бързо ще го уеднаквим с общоевропейския и тогава нашият ще служи за всички страни в Европейския съюз“, допълни Кунчев.

В „Информационно обслужване“ вече е разработен модул за имунизацията. В него ще се внася информацията от всички, които поставят ваксини – болници, а по-късно и общопрактикуващи лекари, екипи на РЗИ. „Те ще изпращат данните за направените ваксинации в амките на 24 часа, а след извършването и на втората имунизация, ще се издава документа, че сте имунизиран“, разясни той.

На заседанието, свикано от премиера Бойко Борисов, председателят на ваксинационния щаб Красимир Гигов докладва, че процесът на ваксиниране е подготвен документално и логистично.

 


image0 (9K)