Световни новини

Индия се договори с Русия за доставка на зенитно-ракетни системи С-400

Сделката е на стойност 5,2 милиарда долара, съобщават дипломатически представители

[ad id=“225664″]

Индия подписа днес с Русия договор за купуване на системи за противовъздушна отбрана С-400, който може да ядоса Вашингтон, съобщиха Франс прес и БТА.

„Страните приветстваха сключването на договора за доставка на Индия на ракетни системи С-400 земя-въздух с далечен обсег“, се казва в съвместно изявление.

Покупката е на стойност 5,2 млрд. долара, казаха индийски дипломатически представители.

Подписването на договора не беше публично и стана по време на визитата на руският президент Владимир Путин в Делхи, който е в Индия за участие в годишна среща на високо равнище, предаде Ройтерс. Забележително е, че нито Владимир Путин, нито индийският премиер Нарендра Моди не обявиха публично договора по време на съвместната си пресконференция след разговорите.

[ad id=“263680″]

По-малко от половин час по-късно беше разпространена съвместна декларация, в която официално се потвърждава сключването на договора, против който са САЩ.

Договорът е бил подписан от високопоставен служител на индийското министерство на външните работи и генералния директор на руската агенция Рособоронекспорт, съобщи правителствен източник. Доставките трябва да започнат до края на 2020 г., уточни той.

Преговорите за придобиване от Индия на руски ракети земя-въздух се водят от месеци, но се сблъскаха със заплаха от санкции на САЩ в случай на закупуване на руско военно оборудване.

През 2017 г. Конгресът на САЩ одобри закон, чиято цел е да накаже Русия за отношението й към Украйна и за предполагаемата й намеса в американските президентски избори през 2016 г. (Закон за противопоставяне на противниците на Америка чрез санкции CAATSA). Този закон налага икономически санкции на всички субекти или държави, които сключат оръжейни договори с руски предприятия.

[ad id=“236993″]

Индия се надява САЩ да направят изключение за нея и да не приложат закона. Засега страната е получила от Вашингтон само предупреждения.

САЩ трудно ще си позволят да обидят индийския си съюзник, тъй като Вашингтон и Делхи имат общ интерес да са в противовес на възхода на Китай в Азия, посочва Ройтерс.

Миналия месец САЩ санкционираха китайските военни за тазгодишната покупка на бойни изтребители и на ракетна система С-400 от Русия.

След разговорите Путин – Моди Русия и Индия подписаха на предавана по телевизията пресконференция 8 споразумения, които засягат сътрудничеството в Космоса, ядрената енергетика и железниците.

Днес в резиденция Хайдарабад в Делхи премиерът Моди даде официален обяд в чест на руския гост. По време на обяда е имало разширени преговори с участието на делегациите на двете страни.

В менюто на обяда са били включени и ветегариански блюда. На гостите са били предложени филе от сьомга с нежен сос от магданоз и сирене, мляно агнешко с аромат на шафран, запечено с лук, лют червен пипер и подправки на грил, сочни парченца пилешко, печени на грил и задушени в сметанов сос, агнешко задушено в традиционен сос мугхлай.

[ad id=“218548″]

За вегетарианците домакините бяха подготвили студена крем супа от диня, ароматен сладкиш от кълнове, йогурт и тамаринд, кебап от стъбла на лотос и леща със сос от манго, домашно сирене и грах, приготвен в сос макхани, ароматен ориз басмати с черен грах и сребърни перли от рикота, сезонни зеленчуци и аспержи, задушени с индийски подправки, запечен на грил патладжан със сирене фета, сусам и черен пипер, черна леща, задушавана цяла нощ на дървени въглища за придаване на специален вкус и кремообразна текстура.

За десерт бяха предложени домашен сладолед с вкус на шам фъстък, брауни с двоен слой шоколад и плодове.

По време на официалния обяд е свирило трио – цигулка, барабан табла и клавишен инструмент. В чест на руския лидер са били изпълнени руски песни като „Калинка“ и „Тече река Волга“, песни от боливудски филми и индийска поп музика.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Експерт: Изборите ще са тежки от техническо естество

Ще имаме коалиционно правителство, убеден е Светослав Живков...

7 часа ago

От СДС очакват наказателен вот на изборите през юни

"Патриарха" и "Витошка" е показателен за аматьорщината на ПП...

7 часа ago

Политолог: Вредно е едни и същи лица да са в листите и за двата вота

Наблюдаваме делегитимация на българския политически елит...

8 часа ago

Стефан Янев: Има кризи във всички сфери на обществения живот

Нагледахме се на (не)коалиции, които се правят заради властта, каза той...

8 часа ago

Кои са признаците, че той не е сродната ви душа?

Усещате, че пази тайни от вас...

8 часа ago
image0 (9K)