Интерконекторът с Гърция вече е свързан с българската мрежа

Интерконекторът Гърция-България вече е успешно свързан с българската национална и транзитна газопреносна мрежа, съобщиха от проектната компания Ай Си Джи Би (ICGB).

„Газопроводът IGB вече е успешно свързан със съседните оператори в двете държави, като по този начин физическият пренос на газ по съоръжението е технически обезпечен“, пише в съобщение на компанията.

Газовата връзка още не е пусната в експлоатация. Служебното правителство обяви завършването на всички дейности по нея като свой приоритет, но допусна, че може да има забавяне.

Интерконекторът Гърция-България е ключов за диверсифицирането на доставките на природен газ в България. Когато влезе в търговска експлоатация, той ще позволи в България да се доставят пълните количества по договора за природен газ с Азербайджан и ще даде възможност да се доставя газ от терминалите за втечнен газ в Гърция. Капацитетът на интерконектора е 3 млрд. куб. м. годишно – приблизително колкото е годишното потребление на природен газ в България.

Строителството на газопровода беше завършено в началото на юли, а няколко дни по-късно националните енергийни регулатори на България и Гърция КЕВР и RAE, съгласувано с Европейската комисия, издадоха съвместно решение за сертифициране на проектната компания като независим преносен оператор.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. . Бъди оригинален! Интересни подаръци за скъпи хора! КУПИ СЕГА! https://kupi-sega.bg/


image0 (9K)