Инфлацията „яде“ увеличаването на доходите

Инфлация, рязък скок на цените на тока и сериозно поскъпване на стоките от първа необходимост – това е ситуацията в страната в последните месеци.

„Общо взето инфлацията в България се движи паралелно с инфлацията в ЕС, тъй като ние сме във валутен борд, но има леки отклонения. Ако там очакваме около 3-4 %, при нас може да стане 5-6, но аз не очаквам ние да имаме двуцифрена инфлация“, каза проф. Ганчо Ганчев.

Още по темата

22 сеп 2021 20:45

207

Финансистът доц. Емил Хърсев пък сподели, че не очаква в никакъв случай двуцифрена инфлация.

Специалистите обаче смятат, че натрупаната инфлация у нас ще изяде половината от увеличението на дохода на българите и спестяванията им.

„Добре знаем обаче, че българската икономика е три пъти по-енергоемка от тази на ЕС, което означава, че всякакво покачване на цените на електроенергията и другите енергоносители, се отразява три пъти по-силно върху нашите производители, които много силно са засегнати от този процес. И тук стои въпросът какво би могло да се направи в тази ситуация“, подчерта проф. Ганчев.

„Първото, за което се сещат българските индустриалци, е да поискат някой да им плати 70 лв. на всеки един изхарчен мегават, което означава да субсидираме потребление. Аз не бих им платил един лев. Един бизнес не трябва да разчита държавата да го храни и да му поема части от разходите по никакъв начин. Същият ефект би могъл да се получи. И това е разумното решение за мен, като се преразгледат редица добавки към цените на електроенергията, които задължават българския бизнес да субсидира износа, потреблението на населението и неефективното управление на енергийната система у нас. Всъщност цената, която плащаме не е за реалното потребление на ток, а всякакви задължения към обществото, такси, всевъзможни фондове и т.н.“, добави доц. Хърсев пред Bulgaria ON AIR.

Бизнес, който си купува електроенергията ден за ден, а не за няколко месеца напред, не може да си направи никаква прогноза за разходите, смятат икономистите.

На въпрос дали очакваме повишение на цената на тока за битовите потребители, двамата посочиха, че засега нищо не е сигурно.

Те са на мнение също, че е необходима диверсификация на доставките на газ, защото прекомерната зависимост от един доставчик е опасна.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)