ИПБ: Голяма част от парите на тол системата отиват за частници

Сравнителен анализ на ИПБ показва, че през 2019 г. приходите от винетки на леки и тежкотоварни МПС са общо 392 млн. лв, от които 122 млн. лв. са на тежкотоварни МПС.

През 2021 г. приходите от тол такси и винетки са 452, 5 млн. лв., от които 157 млн. лв. са от тол такси на тежкотоварни МПС.  Издръжката на Националното тол управление през 2021 г. е  84,4 млн. лв или чистите приходи от тол такси за 2021 г. са на стойност 72.6 млн. лв., съобщават от Института за пътна безопасност.

Още по темата

15 фев 2022 21:19

13

От тези данни излиза, че след въвеждането на тол системата приходите от тежкотоварния превоз, ползващ пътищата на България, са намаляли с 49, 4 млн. лв. В същото време автобусният и тежкотоварният превоз са заплатили повече от 80 млн. лв през 2021 г. на частни компании и за издръжката на Националното тол управление.

Данните по-горе доказват, че цялата концепция за управлението на тол системата е сгрешена. Създадена е добре устроена хранителна верига, която колкото повече пари събира от движението на тежкотоварни МПС по републиканските пътища, толкова по-голям процент от тях отиват като печалба за частни компании. Показателен е фактът, че глобите и компенсаторните такси не се плащат по сметка на АПИ, а се заплащат в сметки на частни компании, които удържат 7% от тези глоби. 

Колкото повече проучваме функционирането на българската тол система, толкова повече става ясно, че АПИ няма абсолютно никакъв контрол върху нея и стои като параван на добре организирана и узаконена с договори хранителна верига.

Свидетели сме как постоянно ни се внушава от МРРБ, че трябва да бъдат увеличени таксите и обхвата на тол системата, но в същото време е налице оглушително мълчание по поставените от ИПБ проблеми на функционирането на тол системата и пълната липса на контрол от страна на държавата върху нея.

В заключение считаме, че повишаване цената и обхвата на тол системата може и трябва да се случи единствено и само когато се прекрати тази порочна хранителна верига, ощетяваща всички български граждани със стотици милиони левове.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)