Иран съобщи за атака с дрон срещу военен завод

Иран съобщи за атака с дрон срещу военен завод

Военен завод в град Исфахан в централен Иран е бил атакуван с дрон, съобщи министерството на отбраната на страната, цитирано от иранската служба на Радио Свободна Европа.

Според изявлението на министерството един дрон е бил свален от противовъздушната отбрана, а други два са били прихванати в отбранителен капан и са се взривили в нощта на събота срещу неделя. Няма жертви или пострадали. Иранските власти все още не са коментирали откъде може да е дошла атаката.

В същото време държавната телевизия на Иран съобщи, че е избухнал пожар в петролна рафинерия в индустриална зона близо до северозападния град Тебриз. Причината все още не е известна. Тебриз се намира на около 520 километра северозападно от столицата Техеран.

Инцидентите идват, след като през юли иранските власти съобщиха, че са разбили заговор, целящ удари срещу чувствителни обекти в района на Исфахан. Тогава властите обвиниха членове на кюрдска опозиционна партия, че са планирали да атакуват военен аерокосмически център в Исфахан, след като са били обучени от израелските разузнавателни служби.

По иранската държавна телевизия бяха излъчени техни самопризнания, но според активисти принудителните самопризнания в Иран през последното десетилетие са стотици. Израелските власти отказаха да коментират.

Асошиейтед прес отбелязва, че Иран и Израел отдавна водят „война в сянка“, която включва непотвърдени нападения срещу ирански военни и ядрени съоръжения.

Миналата година Иран съобщи, че един инженер е бил убит, а друг служител е бил ранен при неизяснен инцидент във военна и оръжейна база в Парчин близо до столицата Техеран. Министерството нарече случая злополука, без да даде повече подробности.

В Парчин се намира военна база, в която Международната агенция за атомна енергия заяви, че подозира, че Иран провежда тестове с взривни устройства, които биха могли да се използват в ядрени оръжия.

През април 2021 г. Иран обвини Израел за атака срещу подземния му ядрен обект в Натанз, която повреди центрофугите му. Израел не пое отговорност за случая.

През 2020 г. Иран обвини Израел и за друга сложна атака, при която беше убит водещият ядрен учен на страната.

Техеран винаги е настоявал, че ядрената му програма е с чисто мирни цели. Разузнавателните служби на САЩ, западните държави и Международната агенция за атомна енергия твърдят, че до 2003 г. Иран е провеждал организирана програма за ядрени оръжия.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)