Ирена Георгиева за бежанците, 40-те лв. помощ, туристическия сезон

40-те лева за украинските бежанци разбуниха социалните мрежи, тази помощ се отпуска от държавата за срок от 3 месеца. Ще бъде ли достатъчнаи има ли отлив на туристи заради войната?

„Тези пари отиват за грижата за украинския бежанец, тоест за онези хотелиери, които приемат да се грижат за украинските бежанци. Тази сума не включва данък добавена стойност, а включва така наречения туристически данък. Трябва да стигне за настаняване и три хранения – сутрин, обед и вечер“, заяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че тези средства би трябвало да дойдат от националния бюджет, но в момента се водят разговори на европейско равнище, средствата да дойдат от фонд „Солидарност“ и всъщност да бъдат предназначени за украинските бежанци, които ще изберат за закрила някои от европейските страни.

„Има възможност за продължаване на тази помощ в рамките на 1 година, но към момента е разчетена за три месеца. Онези лица, които успеят в рамките на месец да намерят приложение на своите знания и труд на пазара на труда в България, помощта им ще се изплаща само за един месец“, посочи Ирена Георгиева.

По думите ѝ към вчерашна дата легловата база, с която разполагаме за настаняване на бежанци, е с около 18 хил. легла.

„При едно умно разпределение на местата в нашата хотелска база не би трябвало да има проблем с туристическия сезон. Войната оказва влияние върху туристическите резервации. Очакванията ни са, че поне 10% по-малко ще бъдат туристически пътувания през лятото. Към момента са анулирани около 1400 пристигания основно от Русия и Украйна“, допълни зам.-министърът на туризма. 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)