Футбол

Испания спечели за първи път световната титла по футбол при жените

 

Испания триумфира за пръв път със световната титла по футбол при жените. На финала на шампионата в Австралия и Нова Зеландия „Ла Фурия“ надигра с 1:0 европейския шампион Англия, научи ЗАРАТА от БТА.

Единственото попадение в двубоя, който се игра пред повече от 75 хиляди зрители в Сидни, падна в 29-ата минута и бе дело на бранителката на Реал Мадрид Олга Кармона.

Още от първите минути на мача двата отбора се вкопчиха в здрава битка и опитваха всяка възможност за организиране на опасна атака. Испанките предпочитаха да действат с повече владеене на топката, докато „лъвиците“ търсеха по-директни отигравания.

Англия бе много близо до това да откриe резултата четвърт час след началото, но ударът на Лорън Хемп намери напречната греда на испанската врата. Иберийките отговориха моментално и минута по-късно Алба Редондо пропиля отлична възможност за гол.

В 29-ата минута по-активната игра на Испания все пак даде резултат. Англичанките изгубиха топката в средата на терена и това позволи на техните съпернички да организират контраатака. Топката бе подадена вляво, където нахлуващата от втора позиция Олга Кармона я пое и с много прецизен диагонален удар по земя вкара за 1:0. Така 23-годишната Кармона дублира гола си от полуфинала, когато в 89-ата минута реализира за 2:1 срещу Швеция, за да класира испанките на първия им финал на световно първенство.

Допуснатият гол определено смути „лъвиците“ и до края на мача те не успяха да създадат почти нищо интересно пред испанската вратарка Каталина Кой.

В същото време през вторите 45 минути ситуациите пред Мери Ърпс следваха почти една след друга и вратарката на Манчестър Юнайтед правеше чудеса, за да задържи родината си в мача. Най-важното спасяване на Ърпс дойде в 70-ата минута, когато тя улови дузпа на Дженифър Ермосо.

Отличната проява на Ърпс обаче не успя да вдъхнови съотборничките ѝ и в преден план те не успяха да поставят испанската отбрана под напрежение.

Стефан Стефанов

Share
Published by
Стефан Стефанов

Recent Posts

Очаква се повишаване на поленовата концентрация

За май дневните температури ще са над обичайните...

1 минута ago

Поискаха от Терзиев да замрази проекта за „Патриарха“

“Този абсурд трябва да спре” каза комисията по транспорт в СОС...

7 минути ago

Трайчо Трайков се разграничи от колегите си за „Патриарха“

Кметът на "Средец" се извини на софиянци за проблемите...

18 минути ago

Терзиев: Има проблем с детските градини, работим, вземаме мерки, строим

Около 9700 деца останаха без места на първото класиране...

50 минути ago

„Антидот на замръзналата среда“. Асен Асенов, с когото съвременният танц се качи на българска сцена

Преди 17 години благодарение него в България се появява единствен по рода си фестивал за…

57 минути ago

Откриха тяло на жена край жп линия в Кюстендил

Установяват се причините за смъртта...

58 минути ago
image0 (9K)