Испания със стъпка към отнемане на автономията на Каталуния, те плашат с незабавна независимост

Премиерът на Испания Мариано Рахой направи първата стъпка за замразяване на политическата автономия на Каталуния. Това означава, че от Мадрид директно ще поемат управлението на областта, която иска да се отцепи.

[ad id=“218548″]

Кабинетът е решил да изпрати на каталунското регионално правителство официално питане – дали е обявило независимост, или не. Това е първата стъпка за задействане на член 155 от испанската конституция, така наречената „ядрена опция“. Чрез него правителството на Испания може да премахне автономията на областта.

„Отговорът на премиера на автономията в Каталуния ще определи по-нататъшния ход на събитията за следващите няколко дни“, заяви Рахой в телевизионно обръщение, цитиран от агенция „Ройтерс“.

Той посочи, че ще продължи да действа „предпазливо и отговорно“.

В конституцията на Испания не е предвиден конкретен срок за отговор на запитването. С него обаче министър-председателят Рахой на практика поставя ултиматум на регионалния премиер Пучдемон, коментират анализатори.

[ad id=“232523″]

Вчера Пучдемон обяви в Барселона, че отлагат обявяването на независимост с няколко седмици, през които да се проведат преговори с Мадрид. Сепаратистите в Каталуния обаче обявиха, че ако им отнемат автономията, моментално ще се провъзгласят за независима държава.

 


image0 (9K)